Legea nr. 217/2019 privind întreţinerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului scoase din funcțiune sau declasate care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România a apărut în Monitorul Oficial nr. 924, din 15 noiembrie. Însă, cum spuneam și mai sus, se va aplica doar de la 1 ianuarie 2020.
Animalele de serviciu care aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi altor instituţii publice şi structurilor acestora, pot fi retrase din activitate când îmbătrânesc sau dacă se îmbolnăvesc ori nu mai pot face faţă eforturilor fizice.
De obicei, odată cu retragerea din activitate, aceste animale devin indezirabile şi sunt eutanasiate. Însă „ţinând cont de activitatea extenuantă pe care o desfăşoară animalele de serviciu aflate în slujba statului român, este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viaţă şi condiţiile necesare de adăpost şi hrană după împlinirea vârstei de pensionare”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege.
Prin urmare, propunerea legislativă prevede următoarele beneficii pentru animalele de serviciu scoase din activitate:
- dreptul la îngrijire pe viaţă, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitatea de mișcare;
- cazarea la unitatea unde animalul de serviciu şi-a desfăşurat activitatea sau în alte locații aparținând aceleiași instituții sau autorități publice, pe toată durata vieţii sau până la adopţie;
- asigurarea condiţiilor necesare pentru a fi adoptate (instructorii animalelor de serviciu au prioritate la adopţie).
În ceea ce privește adopția acestor animale, ea se va face gratuit. În același timp, atunci când vor să ofere spre adopție animale precum cele menționate mai sus, instituțiile publice vor face publice aceste informații, pe site-urile proprii.
Comentarii articol (0)