ACCES GRATUIT
Proiect de ordin
Abuzurile asupra animalelor vor putea fi raportate la 112, iar polițiștii vor fi cei care, în anumite situații, vor stabili plasarea lor în adăpost
Sesizările privind abuzuri comise asupra animalelor vor putea fi făcute inclusiv prin apeluri la 112, polițiștii fiind cei care vor decide, în anumite situații, plasarea unui animal în adăpost și vor completa un ordin în acest sens, potrivit unui proiect de ordin pus marți în dezbatere de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Intervențiile la astfel de evenimente vor fi făcute, de principiu, de către un angajat al Poliției animalelor, dar, dacă acest lucru nu este posibil, de către oricare alt polițist, indiferent de structura de care aparține.
Articolul continuă mai jos
Concret, prin
proiectul de ordin de la MAI se dorește modificarea normelor de aplicare a
Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, pentru a reflecta
o serie de schimbări apărute în vara anului 2020 la aceasta și pentru a le putea face pe deplin aplicabile.
Astfel, intervențiile polițiștilor la cazurile în care un animal se află într-o situație de pericol se vor face ca urmare a sesizărilor:
- făcute prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă;
- formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele care au cunoștință despre situații de pericol în care se află animalele;
- transmise prin mecanismele de comunicare interinstituțională de membrii echipelor formate exclusiv din reprezentanți ai altor structuri decât cele ale Poliției Române, care iau cunoștință în mod direct despre situații de pericol în care se află animalele cu ocazia intervenției la diferite evenimente în teren;
- din oficiu.
De principiu, intervențiile în cazurile de abuz împotriva animalelor vor fi coordonate, potrivit proiectului,
“de către polițiști din cadrul structurilor specializate de protecție a animalelor, iar atunci când aceștia nu pot interveni, de către alți polițiști, indiferent de structura din care fac parte, conform dispoziției șefilor ierarhici”.
Atunci când, pe baza evaluării situaţiei şi a stării fizice a animalului, se constată existenţa situaţiei de pericol,
polițistul va decide plasarea animalului în adăpost și va emite ordinul necesar pentru asta. Ordinul de plasare a animalului în adăpost nu se va emite când polițiștii constată că situaţia de pericol nu a fost generată de către deţinătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura animalului condiții bune de trai (adăpost, hrană și apă, îngrijire sau asistență medicală).
Potrivit modificărilor aduse acum un an legislației privind protecția animalelor de OUG nr. 175/2020, un animal este considerat a fi într-o situaţie de pericol dacă:
- a fost rănit sau schingiuit;
- a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
- a fost practicat tirul asupra lui;
- a fost folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
- a fost expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
- o vacă, oaie, capră sau un cal se afla, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de ordin al MAI trebuie să primească semnătura ministrului de resort și să fie publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)