În concret, OUG nr. 175/2020 a apărut în Monitorul Oficial nr. 954, din 16 octombrie, și se aplică de la aceeași dată. Acest OUG aduce anumite modificări Legii nr. 205/2004 pentru protecția animalelor, prin includerea posibilității polițiștilor de a emite ordine de plasare a animalelor în adăpost, atunci când acestea se află în pericol. La fel de important, însă, e și ce nu a ajuns în forma finală a OUG nr. 175/2020 - o posibilitate pentru polițiști de a intra în casele oamenilor, pentru a aplica măsuri specifice pentru protecția animalelor aflate în pericol.
Inițial, se dorea permiterea accesului polițiștilor în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice (sau în sediul unei persoane juridice, după caz), chiar și fără acordul acestora, pentru a aplica măsuri specifice pentru protecția animalelor aflate în pericol.Singura condiție pentru aplicarea acestei măsuri (care ar fi fost, în realitate, o ingerință în dreptul la respectul proprietății, prevăzut inclusiv în cadrul Protocolului numărul 1, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) era existența unor informații care să se afle la dispoziția polițiștilor și care să indice că în spațiul în cauză s-ar fi aflat un animal în situație de pericol.
Proiectul, înainte de a fi adoptat, chiar prevedea că polițiștii ar fi putut „folosi forța și mijloacele din dotare, în mod adecvat și proporțional, pentru a pătrunde în spațiile” respective.
În același timp, puterea polițistului de a intra cu forța în domiciliu, în situația de mai sus, ar fi putut ridica și anumite probleme din punct de vedere constituțional. Mai exact, articolul 27(1) din Legea fundamentală garantează inviolabilitatea domiciliului, în timp ce al doilea paragraf stabilește o serie de derogări de la acest drept, pentru următoarele situații:
- executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătorești;
- înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
- apărarea securității naționale sau a ordinii publice;
- prevenirea răspândirii unei epidemii.
Ordinul de plasare a animalului la adăpost
O modificare importantă adusă de OUG nr. 175/2020 se referă la ordinul de plasare a animalului la adăpost. În concret, măsura este nouă și se referă la posibilitatea pentru polițist de a emite, atunci când un animal se află în pericol, un ordin de plasare a acelui animal la adăpost, pentru 45 de zile.
Conform OUG nr. 175/2020, un animal se află în pericol atunci când:
- a fost rănit sau schingiuit;
- a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
- asupra unui animal domestic sau animal sălbatic captiv a fost practicat tirul;
- un animal a fost folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
- un animal domestic a fost expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
- o vacă, oaie, capră sau un cal se afla, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.
Spuneam, mai sus, că OUG nr. 175/2020 nu mai conține dispoziții ce le-ar permite polițiștilor să intre în case, fără acordul proprietarilor. Ce se întâmplă, atunci, în situația în care se urmărește aplicarea ordinului de plasare a animalului la adăpost, însă animalul se află în casa unei persoane ce nu le permite persoanelor însărcinate cu aplicare legii intrarea în domiciliu? Legea nr. 205/2004 stabilește că, în asemenea situații, deținătorul animalului trebuie să facă dovada faptului că respectă obligațiile de grijă pe care le are față de animalul său - lucru care, clar, nu se întâmplă, în ipoteze precum cea în discuție.
Astfel, dacă refuză să se conformeze obligației de a face dovada respectării obligațiilor sale, deținătorul animalului va fi sancționat pentru acel refuz, cu amendă între 1.000 și 3.000 lei. Dacă nu refuză, însă nu poate face dovadă că respectă obligațiile respective, acest lucru, coroborat cu informațiile ce au dus la emiterea ordinului de plasare a animalului la adăpost, poate atrage amenzi - tot între 1.000 și 3.000 lei - pentru nerespectarea obligațiilor de îngrijire și protecție a animalelor.
În același timp, trebuie reamintit și faptul că Legea nr. 205/2004 prevede anumite fapte ce pot fi infracțiuni (în cazul acestora fiind posibilă, în anumite situații, pătrunderea polițistului în locuința cuiva, chiar și fără permisiune):
- uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- rănirea sau schingiuirea animalelor;
- intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
- folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.
Cu alte cuvinte, polițistul tot poate intra în casele oamenilor, fără acord, însă doar dacă animalul se află în pericol din cauza actelor desfășurate în timp real, în casa cuiva.
Comentarii articol (2)