Acum câțiva ani, Curtea Constituțională din Italia a declarat ilegale amenzile date de polițiștii care au constat încălcarea legislației rutiere cu ajutorul unor aparate radar ce nu dețin certificat metrologic valabil. Recent, acestei obligații s-a mai adăugat încă una, și anume înscrierea în procesul-verbal de constatare a încălcării legislației rutiere a unor date ale aparatului de radar folosit.
În condițiile în care absolut toate dispozitivele de măsură, inclusiv cântarele, trebuie să treacă periodic printr-un proces de verificare metrologică, Curtea Supremă a decis ca toate amenzile primite în urma constatării abaterilor rutiere cu un aparat radar neverificat timp de peste un an sunt nule.
Curtea de Casație, ținând cont de analiza realizată anterior de Curtea Constituțională, a decis recent ca, pe lângă obligația de supune anual aparatele radar unor controale și verificări metrologice, polițiștii să înscrie datele privind aceste verificări în procesele-verbale de constatare.
Cu alte cuvinte, persoanele care sunt amendate și vor să conteste acea amendă nu trebuie să se intereseze despre valabilitatea certificatului de metrologie al aparatului radar, ci polițiștii trebuie să scrie aceste date în amendă.
Până acum, un șofer care voia să conteste amenda trebuia, pentru a afla date despre verificarea metrologică a radarului, să depună în acest sens o cerere la autoritățile locale. De cele mai multe ori, acestea întârziau transmiterea raportului primit de la firma care realizase verificarea radarului, și astfel se depășea perioada de 30 de zile în care cel sancționat putea face recurs la judecătorul de pace. Așadar, această nouă obligație a polițiștilor - înscrierea în procesul-verbal a datelor privind verificarea aparatului radar - va reduce timpul în care șoferul care dorește să conteste amenda primește date despre aparatul radar, ceea ce îi va permite să se adreseze, în termenul legal de 30 de zile, unui judecător de pace.
Comentarii articol (2)