Atunci când întocmesc un proces-verbal de contravenție pentru depășirea vitezei legale, polițiștii vor trebui să aplice în favoarea șoferului sancționat anumite marje de eroare, indiferent de tipul radarului folosit, potrivit unui proiect de lege ce a primit recent raport favorabil la Senat.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, proiectul de lege de la Senat, ce vizează, de fapt, modificarea Codului rutier, ar putea veni în ajutorul șoferilor care depășesc cu puțin limita de viteză pe o secțiune de drum.
Mai exact, la articolul 109 din Codul rutier, care vizează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor, se introduce un nou alineat, care prevede că “în cazul constatării contravenţiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei”:
până la 100 km/h inclusiv - 10 km/h;
peste 100 km/h - 10% din viteza măsurată.
Senatorii au decis modificarea proiectului, în varianta inițială a sa fiind luată în calcul marja de eroare prevăzută în buletinul de calibrare ori de verificare metrologică a aparatului radar. Prevederile din proiect au fost modificate recent, deoarece, potrivit senatorilor, regulile propuse nu ofereau claritate ori precizie și ar fi lăsat loc unor interpretări.
Când vine vorba despre amenzile de viteză, printr-o decizie apărută în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că erorile maxime ale unui aparat pentru măsurarea vitezei (cinemometru) sunt relevante numai la momentul când respectivul aparat e verificat și omologat în condițiile legii, deci nu și în timpul folosirii lui în trafic.
Cu alte cuvinte, acum nu se pot contesta sancțiunile rutiere în baza marjei de eroare a aparatelor radar.
În nota de fundamentare ce însoțește proiectul e subliniat faptul că există toleranțe admise la constatarea depășirii vitezei în multe țări europene, printre care și Austria, Germania, Cehia, Italia, Franța și altele.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (4)