"Lucrare de mentenanță. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente. Vă mulțumim pentru înțelegere". Acesta era mesajul cu care au fost întâmpinați, mai multe zile, cei ce au vrut să acceseze site-ul ANAF.
"Momentan, colegii noștri din cadrul Centrului Național de Informații Financiare din Ministerului Finanțelor Publice realizează lucrări de înlocuire a unor echipamente uzate din sistemul IT al ANAF", a venit și răspunsul oficial al instituției.
Lucrările IT-iștilor par a se fi încheiat, cel puțin pentru moment, iar site-ul ANAF este din nou disponibil contribuabililor. Căci, în ultimele zile, chiar dacă sistemul de depunere declarații a fost funcțional în această perioadă, inclusiv sistemul de verificare a stării depunerii declarațiilor, profesioniștii s-au văzut în imposibilitatea de a accesa servicii importante în activitatea de zi cu zi.
Miercuri, în cadrul unei sesiuni de asistență online pentru contribuabili, reprezentanții Fiscului au răspuns întrebărilor legate de înregistrarea în Spațiul Privat Virtual, înregistrare care era totuși imposibilă, în condițiile în care site-ul nu funcționa. Mai mult, sincopele au continuat și joi: "Server-ul nu a găsit pagina cerută. Vă rugăm, reveniți!", era mesajul cu care eram întâmpinați ieri.
De altfel, multiplele sincope ale portalului Fiscului confirmă că sistemul informatic al ANAF are mari lacune și necesită investiții majore, așa cum s-a tot spus în spațiul public.
Nefuncționalitatea paginii web a Fiscului preț de câteva zile a atras numeroase reacții din partea profesioniștilor din domeniul financiar-contabil, care au reclamat, printre multe altele, următoarele:
- imposibilitatea de a verifica furnizorii ce aplică sistemul split TVA;
- imposibilitatea de a-și reînnoi certificatele de atestare fiscală;
- imposibilitatea de a genera declarația 150 - Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat (în lipsa acesteia, contribuabilii nu pot depune online formularele);
- imposibilitatea de a descărca declarații electronice sau formulare de pe site.
Din aceste considerende, mulți profesioniști au cerut prelungirea termenului-limită de 26 martie pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.