Și la persoanele fizice se pot face inspecții fiscale, dar nu despre cum se fac aceste inspecții la românii de rând vom vorbi aici, ci despre cum se poate ajunge la efectuarea unei astfel de inspecții, potrivit legislației fiscale. Mai exact, dacă sesizarea unei alte persoane poate duce, într-un final, la un control al Fiscului.
Este evident că numărul de contribuabili persoane fizice este mult prea mare pentru ca inspectorii fiscali, oricât de mulți ar fi și chiar dacă ar lucra fără oprire, să-i treacă pe toți prin inspecții, fie chiar și o dată la câțiva ani. Prin urmare, Fiscul triază contribuabilii în funcție de riscul la neconformare fiscală - "sfidarea" obligațiilor fiscale (de declarare, la timp, complet și corect).
Verificarea situației fiscale personale se face după regulile din Codul de procedură fiscală, dar se completează și cu unele prevederi din Ordinul MFP nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor și a procedurii de aplicare a acestora, act publicat în Monitorul Oficial chiar săptămâna trecută și care deja se aplică.
În acest din urmă ordin se detaliază puțin cum se ajunge la verificarea situației fiscale personale: se face o analiză de risc și se aleg persoanele fizice care vor fi verificate apoi.
"Analiza de risc este efectuată de organul fiscal pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale", scrie în ordinul recent publicat. Ceea ce vine în continuare însă e important pentru discuția pe care am pornit-o: "Analiza de risc se efectuează pentru cazuri punctuale, astfel: a) rezultate din controale fiscale; b) identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituții ori autorități publice, precum și de la alte entități sau persoane fizice ori juridice", se prevede în ordin.
Așadar, pentru contribuabilul X, Fiscul poate primi o sesizare de la oricine - firmă, autoritate publică, bancă, simplu cetățean - cu privire la faptul că X are venituri pe care nu le declară, să zicem.
E suficientă sesizarea din partea unui cetățean binevoitor?
"Selectarea contribuabililor/plătitorilor ce urmează a fi supuși inspecției fiscale este efectuată de către organul de inspecție fiscală competent, în funcție de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabilește pe baza analizei de risc", se prevede în Codul de procedură fiscală.
Pe raționamentul de la început, dacă Fiscul s-ar sesiza cu privire la toate ponturile vândute de alte persoane, care pot fi făcute chiar și fără temeinicie, atunci ar avea un volum de muncă peste puterile angajaților.
Așadar, o simplă sesizare nu poate fi suficientă pentru ca o inspecție fiscală să demareze. Dar ar putea fi un punct de plecare pentru efectuarea unei analize de risc. Dacă în urma analizei, s-ar găsi că cetățeanul X are un risc ridicat de neconformare la obligațiile fiscale, atunci ar putea fi selectat pentru verificarea fiscală - dacă nu există alți contribuabili cu risc mai ridicat și dacă inspectorii au capacitatea să facă verificările (poate nu au timp).
"Selectarea persoanelor fizice care urmează a fi supuse verificării situației fiscale personale se face din lista persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în ordine descrescătoare a nivelului riscului și în funcție de capacitatea de efectuare a verificărilor", scrie în Ordinul MFP nr. 75/2018.