În vederea simplificării obligațiilor declarative din prezent, în Monitorul Oficial din data de 23 martie a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018, document care introduce un nou mecanism fiscal privind impozitul pe venit și contribuțiile la pensii și sănătate.
Printre altele, persoanele fizice vor depune anual o singură declarație fiscală, în loc de șapte, document care va cuprinde toate informațiile necesare privind obligațiile fiscale datorate. Concret, odată cu apariția efectivă a declarației unice, operațiune ce se va face prin ordin până pe 22 aprilie 2018, vor fi comasate șapte formulare folosite de către contribuabili.
Această modificare are efect și asupra persoanelor care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprii. Aceștia, alături de alți contribuabili care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, trebuie să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, completând Capitolul, Secțiunea și Subsecțiunea corespunzătoare.
Contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și cinci camere inclusiv, li se aplică următoarele reguli:
- au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 15 martie inclusiv, a anului de realizare a venitului. Prin excepție, doar pentru acest an, termenul de depunere al declarației unice este 15 iulie 2018;
- în cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 15 martie inclusiv, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului aceștia au obligația completării şi depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal în curs;
- contribuabilii stabilesc impozitul anual datorat pe baza datelor din declarația unică.
Din continuarea acestui articol puteți afla următoarele informații importate:
- cum pot beneficia de o reducere a obligațiilor de plată de până la 10% contribuabilii care obțin venituri din închirierea locuințelor proprii;
- termenele de depunere a declarației unice și de plată a obligațiilor fiscale;
- cum se estimează impozitul pe venituri în cazul activităților independente.
Termenele de depunere a declarației unice și de plată a obligațiilor fiscale
După cum a fost menționat mai sus în acest articol, contribuabilii au obligația să depună declarația unică până la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului sau în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, în cazul în care evenimentul se produce după data de 15 martie a anului respectiv. Prin excepție, doar pentru acest an, termenul de depunere al declarației unice este 15 iulie 2018.
Termenul limită prevăzut pentru plata obligațiilor fiscale este 15 martie a anului următor celui în are se realizează venitul.
Cei care plătesc anticipat obligațiile pot beneficia de o reducere de până la 10%
Pe baza informațiilor prezentate în declarația unică, acești contribuabili efectuează plata impozitului pe venit, oricând în cursul anului, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului, impozitul fiind final. Cu toate acestea, cei care efectuează plata anticipată a obligațiilor de plată către bugetul de stat vor beneficia de reduceri de până la 10% din suma totală datorată. Pentru a calcula valoarea bonificației acordate, poți utiliza calculatorul prezentat în cadrul acestui articol.
Concret, s-au introdus bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede taxele, sumele datorate statului urmând să scadă cu:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Contribuabilii trebuie să estimeze impozitul datorat în sistem real sau normă de venituri
Pe baza datelor din declarația unică, contribuabilii au obligația să determine impozitul aferent venitului net anual estimat în sistem real sau pe baza cotei forfetare de cheltuieli, pentru anul fiscal curent și să efectueze plata la bugetul de stat, până la data de 15 martie inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
În momentul în care se dorește înființarea unei persoane fizice autorizate (PFA), a unei întreprinderi individuale sau a unei întreprinderi familiale pentru desfășurarea de activități independente, trebuie să se opteze pentru impozitare în sistem real sau pe bază de norme de venit.
În cazul venitului net anual determinat în sistem real, acesta se determină ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării acestor venituri, pe baza datelor din contabilitate.
De asemenea, în cazul venitului net anual determinat pe baza normelor de venit, Ministerul de Finanțe elaborează nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit. Totuși, norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12 luni.
Suplimentar, dacă contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au înregistrat în anul fiscal anterior un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.
Diferențele, respectiv avantajele și dezavantajele celor două metode sunt prezentate în cadrul acestui articol.