Astfel, va fi redusă perioada în care se desfășoară o inspecție fiscală, dar tocmai pentru a intensifica numărul de controale efectuate în acest an. Totul pentru a crește încasările la bugetul general consolidat.
Firmele cu total venituri sub un milion de euro vor avea din nou posibilitatea de a trece, prin opțiune, la impozit pe profit, atât timp cât îndeplinesc, cumulativ, următoarele două condiții: un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi angajați cu normă întreagă.
Practic, reintroducerea posibilității de a trece prin opțiune la regimul de impozitare a profitului este inclusă într-o ordonanță de urgență adoptată joi de Guvern și care ar putea fi publicată chiar azi în Monitorul Oficial - detalii suplimentare despre prevederile documentului, aici.
Chiar dacă vorbim de o corectare, din partea Guvernului Dăncilă, a unei erori făcute de fostul Executiv condus de Mihai Tudose, noul act normativ vine cu o serie de măsuri menite să compenseze impactul financiar pe care îl vor aduce dispozițiile din domeniul impozitului pe profit și din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Astfel, în contextul în care prevederile aprobate vor conduce la reducerea veniturilor bugetare, Fiscul își va lua măsuri prin care să acopere deficitul creat, urmând să intensifice controalele fiscale și să folosească noi modalități în acest sens.
Mai mult, în nota de fundamentare anexată proiectului de OUG publicat, în primă fază, de Ministerul de Finanțe, se vorbește și despre schimbarea modului în care firmele vor fi executate silit, în contul datoriilor, fiind propuse o serie de măsuri, prezentate în cele ce urmează abonaților serviciului nostru premium.
Cum spuneam, Fiscul, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generala Antifraudă (DGAF) și alte structuri, va aduce schimbări modului în care controlează firmele și le execută silit în conul datoriilor, asta pentru a compensa diminuarea veniturilor.
"În vederea compensării impactului financiar determinat de această ordonanță de urgență pentru măsurile din domeniul impozitului pe profit și din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, ANAF urmează să întreprindă anumite măsuri", scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de OUG aprobat ieri de Guvern.
Printre altele, măsurile vizează realizarea la nivelul tuturor structurilor din DGAF a unor evaluări suplimentare care să vizeze posibilele practici utilizate de entitățile ce vor fi incluse în control, dar și concentrarea controalelor pe companii cu anumite coduri CAEN.
Astfel, cu ajutorul Direcției Generale de Tehnologia Informației din cadrul Fiscului, vor fi verificate datele primite cu privire la sumele declarate și neachitate în anul 2018 de contribuabili, în sensul agregării acestora la nivel de cod CAEN și includerea în analiza de risc cu prioritate a primelor 13 coduri CAEN care contribuie în proporția cea mai mare la totalul sumelor neîncasate. Concret, sunt vizate firmele cu debite totale neachitate de peste 50 de milioane de lei.
Totodată, controalele antifraudă vor fi orientate la societățile ce fac obiectul analizelor de risc, având și active care să poată fi valorificate pentru recuperarea datoriilor.
În plus, Fiscul va verifica suplimentar tranzacțiile cu mașini second-hand, centrele comerciale en-gros, urmând să acorde o atenție sporită și activităților de comerț din mediul online.
Tot dintre măsurile pe care le va lua Fiscul în perioada următoare, în domeniul inspecțiilor și controalelor, amintim:
- intensificarea efectuării de controale inopinate la contribuabili cu risc fiscal ridicat și pentru care există un grad ridicat de certitudine în ceea ce privește stabilirea de obligații fiscale suplimentare de plată;
- intensificarea controalelor fiscale la contribuabili care au înregistrat o diminuare a obligațiilor fiscale declarate față de perioadele anterioare;
- identificarea unui grup țintă de contribuabili, respectiv o ramură economică, un sector de activitate sau de servicii în cadrul căruia au fost identificate diminuări de obligații fiscale;
- eficientizarea activității de inspecție fiscală, care va asigura reducerea duratei inspecției fiscale și care va conduce la creșterea numărului de inspecții fiscale ce vor fi derulate în anul 2018;
- monitorizarea permanentă a tuturor formelor de executare silită a debitorilor.
"Având în vedere liniile de acțiune propuse a fi realizate, ținând cont și de trendul pozitiv al încasărilor aferente perioadei 2017 - februarie 2018, se estimează o creștere a încasărilor la bugetul general consolidat de cca. 0,6 mld. lei", mai scrie în documentul Fiscului, care confirmă practic că instituția va intensifica controalele astfel încât să fie aduși suficienți bani la bugetul de stat.