Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a lansat în data de 27 decembrie 2018 cea de-a doua ediție a programului Start-up Nation. Prin intermediul acestei scheme de finanțare, antreprenorii pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de 100%, dar nu mai mult de 200.000 de lei. Ajutorul financiar este acordat pentru demararea unor noi afaceri în producție, în IT, în sfera industriilor creative sau servicii.
Principalele etape privind accesarea fondurilor nerambusabile prin intermediul programului Start-up Nation 2018 sunt prezentate în cadrul acestui articol.
Societățile trebuie să îndeplinească mai multe condiții
Pentru a putea beneficia de prevederile acestui program de finanțare, microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să fie organizate astfel:
- înregistrate în baza Legii societăților nr. 31/1990;
- înregistrate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D), înființate conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.
Deși solicitanții înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului drept SRL-D pot solicita finanțare nerambusabilă prin intermediul acestui program de finanțare, schimbările legislative intrate în vigoare în 2018 anulează practic toate avantajele de care acestea beneficiau în baza OUG nr. 6/2011. Practic, de la 1 ianuarie 2018, SRL-D-urile nu mai pot fi scutite de plata contribuțiilor sociale pentru pensii datorate de către angajator, având în vedere că acestea sunt mutate în sarcina exclusivă a angajatului.
Suplimentar, societățile trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- au capital social integral privat;
- sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017, respectiv după data de 30 ianuarie 2017;
- nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale;
- nu au încasat mai mult de 200.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive (inclusiv anul în curs) sub forma unor ajutoare financiare nerambursabile de tip minimis;
Ajutorul financiar nerambursabil este acordat societăților doar dacă activitatea desfășurată (codul CAEN pentru care solicită finanţare) este eligibilă în cadrul programului Start-up Nation, urmând a fi autorizată până la momentul plății primei cereri de rambursare/plată.
Prin urmare, ajutorul financiar se acordă pentru un singur cod CAEN, însă societatea poate avea înregistrate oricâte alte activități economice.
O întreprindere nu poate avea în același an calitatea de beneficiar și cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziționate și decontate în cadrul programului.
Societățile care nu au primit ajutor financiar nerambursabil în sesiunea din 2017 pot aplica pentru finanțare în cadrul sesiunii derulate în prezent și care se va încheia în data de 12 februarie 2019.
Și persoanele fizice care înființează societăți trebuie să respecte anumite condiții
Condițiile de eligibilitate nu se aplică doar societăților comerciale, ci și persoanelor fizice ca asociați sau acționari în cadrul acestora. Astfel, criteriile aplicabile persoanelor fizice sunt următoarele:
- asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate;
- asociatul/actionarul care a primit ajutor financiar printr-o societate aplicantă la program în 2017 nu mai poate aplica pentru finanțare nouă în sesiunea din acest an.
Persoanele fizice trebuie să respecte o regulă suplimentară și după ce acordul de finanțare a fost semnat. Astfel, societățile pot avea acordurile de finanțare reziliate în situaţia în care există legături de rudenie până la gradul II inclusiv și afini până la gradul II inclusiv între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câştigător deţine pachetul majoritar de acţiuni în două firme participante pentru acelaşi tip de achiziţie în cadrul achiziţiilor realizate de solicitanţii privaţi ai fondurilor nerambursabile.
Pentru a se verifica existența acestui conflict de interese, aplicantul va depune la prima cerere de rambursare/plată o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens, ataşată dosarului de achiziţie, conform legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese.
Atenție! Programul de finanțare a fost lansat în data de 27 decembrie 2018, la ora 10.00. Depunerea cererilor de finanțare este posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, ultima zi de înregistrare a proiectelor fiind 12 februarie 2019, ora 20.00.