Procedura finală pe baza căruia este derulată cea de-a doua sesiune a programului Start-up Nation a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Impelementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
Conform ghidului solicitantului, programul Start-up Nation poate fi accesat de către microîntreprinderile sau întreprinderile mici și mijlocii înființate după data de 30 ianuarie 2017 și care se regăsesc în următoarele categorii de solicitanți eligibili:
- societăți comerciale, înregistrate conform Legii nr.31/1990;
- societăți cooperative, înregistrate Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- societăți comerciale cu răspundere limitată debutatte, înregistrate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.
Prin urmare, aplicanții înregistrați ca PFA NU sunt solicitanți eligibili în cadrul programului Start-up Nation și nu pot depune o cerere de finanțare.
Totuși, antreprenorii care doresc să acceseze acest program de finanțare pot înființa o societate comercială nouă, cea mai des întâlnită formă juridică fiind cea a unei societăți cu răspundere limitată.
Condițiile de eligibilitate și etapele pe care un antreprenor trebuie să le parcurgă pentru a solicita acest sprijin nerambursabil sunt detaliate în cadrul acestui articol.
Societățile astfel înființate pot solicita sprijin financiar nerambursabil pentru un singur cod CAEN, respectiv pentru o sigură activitate economică, chiar dacă în actul constitutiv vor fi menționate mai multe activități.
Societatea aplicantă trebuie să fie înființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.