Cea de-a doua ediție a programului Start-up Nation se va încheia în data de 12 februarie 2019, după ce a început în ultimele zile ale anului 2018, iar până atunci antreprenorii care sunt interesați de obținerea unei finanțări nerambursabile de 200.000 de lei trebuie să parcurgă mai multe etape.
1. Stabilirea ideii de afaceri
Înainte de a demara pregătirea efectivă a documentației, antreprenorii trebuie să își stabilească foarte clar care este ideea de proiect pentru care vor solicita sprijin nerambursabil.
Conform procedurii publicate, programul Start-up Nation finanțează următoarele domenii de activitate:
- producția de bunuri;
- crearea de soluții software la comandă;
- industrii creative;
- servicii și alte activități.
Conform grilei de departajare a proiectelor depuse, activitățile de producție, IT, servicii sau industrii creative au șanse egale de a primi finanțare, singura activitate dezavantajată fiind cea de comerț.
De asemenea, o altă condiție vizează depunctarea afacerilor ce se înregistrează în București, Ilfov sau Cluj sau care își propun implementarea proiectelor în aceste trei zone.
Finanțarea acordată prin intermediul programului Start-up Nation 2018 se alocă pentru o singură activitate, conform clasificării activităților economice națioale (un singur cod CAEN).
2. Stabilirea investiției necesare
După stabilirea domeniului în care proiectul se va realiza, antreprenorii trebuie să își stabilească investiția necesară. Ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat, printre altele, pentru achiziția de utilaje, echipamente, mobilier, autovehicule și autoutilitare, dar și pentru acoperirea unor cheltuieli operaționale: salarii și contribuții sociale, utilități și chirii, dar și servicii de contabilitate.
În cazul în care proiectul necesită achiziții diverse, trebuie știut faptul că vor obține un punctaj suplimentar proiectele care vor aloca mai mult de 60% din investiția necesară utilajelor, echipamentelor de lucru, echipamentelor IT și soluțiilor software.
3. Estimarea șanselor de finanțare
Înainte chiar de a înființa societatea și de a pregăti documentația necesară, antreprenorii ar trebui să-și estimeze șansele de reușită ale proiectelor pe care intenționează să le desfășoare. Acest serviciu ar trebui să se regăsească în mod gratuit în paleta de servicii pe care le oferă potențialilor beneficiari de fonduri nerambursabile prin intermediul programului Start-up Nation.
În sesiunea 2017 au fost selectate pentru finanțare toate proiectele care au obținut, în urma parcurgerii procedurii de selecție, 100 de puncte și 95 de puncte. Totuși, dintre proiectele depuse cu un punctaj de 90 de puncte, au fost finanțate doar o mică parte a acestora, pe baza criteriilor suplimentare de selecție referitoare la numărul de noi locuri de muncă.
Prin urmare, în cazul în care proiectul tău nu obține nici măcar punctajul minim din sesiunea trecută, atunci este recomandat să efectuezi modificări ale structurii investiției sau chiar ale ideii de afaceri, astfel încât șansele de finanțare să sporească.
În această etapă, o firmă de consultanță cu experiență în cadrul sesiunii din anul anterior îți poate oferi soluții utile.
4. Înființarea societății
În cazul în care consideri că șansele de finanțare sunt bune, vei putea trece la înființarea unei societăți. În această etapă trebuie să ții cont de restricțiile pe care procedura din acest an a programului Start-up Nation le impune.
Deși categoriile de solicitanți eligibili includ societățile comerciale, societățile cooperative sau societățile cu răspundere limitată debutante, cea mai frecventă formă juridică în rândul firmelor aplicante va fi, fără îndoială, societatea cu răspundere limitată (SRL).
În privința SRL-D-urilor, trebuie reamintit faptul că schimbările legislative intrate în vigoare la începutul acestui an, în ceea ce privește transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, au lăsat aceste societăți fără principalul avantaj fiscal.
5. Pregătirea documentației necesare
Planul de afaceri reprezintă principalul document pe care antreprenorii, împreună cu firmele de consultanță sau pe cont propriu, trebuie să îl pregătească.
Structura planului de afaceri urmărește detalierea informațiilor privind piața și a concurenților potențiali ai afacerii, detalierea produselor sau serviciilor ce vor fi oferite în urma implementării proiectului, dar și întocmirea prognozelor economice ale investiției.
Planul de afaceri se va pregăti și depune în format electronic, în cadrul aplicației online disponibile pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIPPIMM).
În completarea planului de afaceri, antreprenorii trebuie să pregătească și alte documente solicitate la depunerea proiectului:
- certificat de înmatriculare al societății;
- copie a cărții de identitate a administratorului;
- declarații pe proprie răspundere pentru confirmarea condițiilor de eligibilitate solicitate;
- oferte financiare și tehnice pentru achizițiile planificate.
6. Depunerea proiectului
Întreaga documentație amintită anterior trebuie depusă în format electronic prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul AIPPIMM.
Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După confirmarea contului, aplicaţia de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea on-line a planului de afaceri şi încărcarea în aplicaţie a documentelor solicitate.
Cea de-a doua sesiune a programului Start-up Nation a debutat în 27 decembrie 2018 și va dura 30 de zile lucrătoare, termenul limită fiind data de 12 februarie 2019. În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorul economic va completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere.
Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real şi transparent conform grilei de evaluare ce va fi regăsită ca anexă a planului de afaceri, atunci când acest document va fi publciat.
În momentul salvării şi trimiterii planului de afaceri online, aplicaţia electronică va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării şi cu datele corespunzătoare, completate de către acesta, punctajul obținut, mesaj care va ajunge automat pe adresa de email a solicitantului.
Atenție! Programul de finanțare a fost lansat în data de 27 decembrie 2018 la ora 10.00. Depunerea cererilor de finanțare este posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, ultima zi de înregistrare a proiectelor fiind 12 februarie 2019, ora 20.00.