Cea de-a doua sesiune a programului Start-up Nation a debutat în data de 27 decembrie 2018, înregistrarea antreprenorilor fiind posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, respectiv până în data de 12 februarie 2019, ora 20.00. Bugetul alocat acestei sesiuni permite finanțarea unui număr maxim de zece mii de proiecte, iar până în prezent au fost deja înregistrate aproape 12.000 de planuri de afaceri.
Conform grilei de departajare pe baza căreia se vor evalua și departaja proiectele depuse spre finanțare în cadrul sesiunii actuale a programului Start-up Nation, proiectele din București, Ilfov sau Cluj vor putea obține cel mult 85 de puncte, păstrând șanse minime de a obține finanțarea nerambursabilă de 200.000 de lei.
Diferența de 15 puncte nu poate fi recuperată în cadrul altor criterii de selecție, asigurând astfel, în mod real, selecția la finanțare a proiectelor realizate în județele cu densitate mică a IMM-urilor.
În categoria județelor cu o densitate mare a IMM-urilor, respectiv peste patru la o sută de locuitori, se numără București, Ilfov și Cluj, Prin urmare, societățile cu sediul social, dar și cele care propun implementarea proiectelor în aceste trei zone, vor pierde în cadrul etapei de evaluare 15 puncte în competiția cu celelalte societăți, făcând puțin probabilă obținerea finanțării nerambursabile.
Cu toate acestea, unii antreprenori au găsit soluția de a-și păstra șansele de finanțare intacte, mutând sediul social în alte județe și asumându-și implementarea în alte regiuni ale țării. Acesta este cazul activităților care nu sunt dependente de locul fizic în care echipamentele sunt deținute, așa cum ar fi activitățile fotografice sau video, organizarea de cursuri, serviciile de consultanță, etc.
În cazul activităților de producție, mutarea sediului social în scopul obținerii unui punctaj mai mare este imposibilă: în această situație se regăsesc afacerile care necesită un loc fizic bine stabilit, precum și avize și autorizații de funcționare. Astfel, atelierele de tâmplărie, fabricile de producție alimentară, de textile, încălțăminte sau prelucrarea metalului, etc trebuie să își desfășoare activitatea în locul declarat.
Lista cu județele și ponderea IMM-urilor în fiecare dintre ele poate fi consultată în cadrul acestui document anexat procedurii de implementare din acest an.
Informațiile care au stat la baza calculării densității IMM-urilor per județ au fost obținute de la Institutul Național de Statistică:
- numărul de locuitori la finalul ultimului recensământ;
- numărul de întreprinderi mici și mijlocii din România la finalul anului 2016.
Conform definiției disponibile pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri, categoria IMM este formată din întreprinderi care angajează mai puțin de 250 de persoane și care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro și/ sau dețin active totale de până la 43 de milioane de euro.
Astfel, două județe (Cluj și Ilfov) și municipiul București vor fi dezavantajate în cadrul actualei sesiuni a programului Start-up Nation, având o densitate a IMM-urilor mai mică de patru/suta de locuitori.
Descarcă de la finalul acestui articol lista cu densitatea IMM-urilor în fiecare județ din țară, în funcție de care proiectele depuse spre finanțare vor fi evaluate și punctate.
Atenție! Programul de finanțare a fost lansat în data de 27 decembrie 2018, la ora 10.00. Depunerea cererilor de finanțare este posibilă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, ultima zi de înregistrare a proiectelor fiind 12 februarie 2019, ora 20.00