Calitatea de asigurat la sănătate a salariatului se obține încă de când începe raportul de muncă. Chestiunea e prevăzută în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății încă din 2018, când a fost introdusă o prevedere care să clarifice acest lucru:
"În cazul persoanelor (...) care se încadrează în categoria celor care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 (venituri din salarii și asimilate salariilor - n.red.), calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu"
Asta înseamnă că un salariat este asigurat în sistem încă de la data când trebuie să meargă la muncă, așa cum e prevăzută ea în contractul de muncă. Înainte ca această prevedere să ajungă în Legea sănătății, salariatul se putea bucura de calitatea de asigurat doar după ce se făcea plata CASS-ului. Cu alte cuvinte, dacă angajatorul nu începea să vireze banii de contribuție, salariatul avea de pierdut.
Legea prevede că, atunci când nu se fac plățile la fond, adică nu se achită contribuțiile, "sumele restante se recuperează de către A.N.A.F. în condițiile legii, inclusiv obligații fiscale accesorii datorate pentru creanțele fiscale".
Reamintim, în acest context, că obligația de a vira contribuțiile este a angajatorului, conform Codului fiscal, iar nu a angajatului său. Prin urmare, dacă angajatorul nu virează contribuțiile pentru fiecare angajat al său (sau le virează incomplet), el este cel care răspunde în fața Fiscului și tot el datorează eventualele dobânzi și penalități.
Oricine poate verifica pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate dacă e asigurat în sistem, doar introducând câteva date cerute în platformă - detalii, aici.
Comentarii articol (18)