Pentru inspirația viitorilor antreprenori, prezentăm mai jos câteva idei de afaceri din domeniul producției de bunuri.
Săptămâna trecută a fost publicat, pentru consultare publică, ghidul solicitantului pentru programului Start-up Nation 2018, astfel că în articolul de mai jos sunt prezentate cinci idei de afaceri dintre cele care au fost deja puse în aplicare în cadrul sesiunii din anul anterior. Fiind din domeniul producției, aceste afaceri pot obține, respectând toate criteriile de selecție, un punctaj maxim în cadrul etapei de evaluare a planurilor de afaceri depuse.
Ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi obținut este de 200.000 de lei pentru fiecare dintre ideile prezentate mai jos, contribuția proprie a beneficiarului fiind zero. Banii vor putea fi utilizați pentru achiziția de utilaje și echipamente de producție, plata chiriei, plata salariilor pentru cel mult 12 luni sau achiziția unei autoutilitare pentru transportul produselor obținute.
Totodată, ideile de afaceri prezentate mai jos sunt accesibile antreprenorilor debutanți și nu necesită investiții substanțiale.
1. Producția de suc natural din fructe
Achiziția unei linii tehnologice complete pentru procesarea fructelor și obținerea de suc reprezintă o cheltuială ce poate fi susținută integral prin intermediul ajutorului financiar acordat prin intermediul Start-up Nation în cursul anului 2018.
În cazul în care urmărești realizarea unui astfel de proiect, trebuie să știi că unul dintre atuurile afacerii îl reprezintă amplasarea fabricii în apropierea materiei prime, respectiv a livezilor de pomi sau arbuști fructiferi.
Cererea pentru sucuri naturale din fructe este ridicată și în continuă creștere în rândul persoanelor preocupate de calitatea alimentelor și băuturilor consumate.
În plus, o linie mică de producție a sucului natural din fructe poate fi complet amortizată într-un timp scurt, având în vedere faptul că și prețul de vânzare este mai ridicat decât al băuturilor carbogazoase.
În cazul în care investiția va cuprinde și crearea unui site pentru prezentarea propriilor produse, precum și un buget de reclamă și publicitate, se poate încerca distribuirea integrală a produselor către consumatorii finali, eliminând intermediarii (firmele de distribuție sau magazinele).
2. Producția de prăjituri și fursecuri
În cazul în care vrei să înființezi prin intermediul programului Start-up Nation 2018 o cofetărie sau patiserie, vei putea include în bugetul proiectului, pe lângă echipamentele și mobilierul specific, chiar și salariile și chiria pentru o perioadă de până la 12 luni de zile.
Amplasarea cofetăriei într-o zonă intens circulată, cu un număr mare al potențialilor clienți este elementul cheie al acestei afaceri.
În cazul în care se asigură o gamă diversificată de produse, cererea va fi constantă în ce mai mare parte a anului. Totuși, va exista un vârf al producției în anumite momente ale anului, așa cum ar fi, spre exemplu, perioada sărbătorilor legale (Paște sau Crăciun).
Din continuarea acestui articol poți citi informații suplimentare despre alte trei idei de afaceri cu șanse de a primi finanțare nerambursabilă în cursul acestui an:
- un atelier de realizare a costumelor la comandă;
- înființarea unei imprimerii sau tipografii;
- un atelier de producție a jucăriilor din lemn.
3. Atelier de costume la comandă
Pe măsură ce veniturile anumitor segmente ale populației cresc, preferințele vestimentare ale acestora vor suferi, de asemenea, unele modificări. De aceea, un atelier care va realiza la comandă produse vestimentare de calitate va beneficia de o creștere constantă.
Echipamentele necesare unui atelier de costume la comandă nu sunt numeroase și astfel nici scumpe, accentul fiind pus pe selectarea unor croitori experimentați și dedicați. Prin urmare, bugetul unui astfel de proiect ar trebui să includă, în mod obligatoriu, salariile și contribuțiile sociale pentru o perioadă de cel mult 12 luni de zile.
În plus, antreprenorul poate include crearea unui site de prezentare a afacerii, creând astfel un mediu de comunicare modern și eficient cu potențialii consumatori.
4. Înființarea unei imprimerii sau tipografii
O altă activitate economică ce beneficiază de șanse foarte mari de a fi selectată pentru finanțare o constituie înființarea unei imprimerii sau tipografii.
În următorii ani, piața serviciilor tipografice se va dezvolta puternic, din necesitatea firească de a răspunde unei cereri din ce în ce mai mare a clienților.
În funcție de utilajele și echipamentele achiziționate, serviciile oferite consumatorilor ar putea fi: tipărirea revistelor și a altor publicații periodice, tipărirea de carduri, albume, agende, calendare și alte imprimate comerciale, tipărirea direct pe suport textil, pe material plastic, pe sticlă, metal, lemn și ceramică.
Dezvoltarea puternică a afacerilor, a relațiilor comerciale dintre diverși antreprenori, a mediilor de promovare, incluzând aici și mediul online, au făcut ca piața serviciilor tipografice să însemne, în același timp, și o unealtă de promovare prin intermediul cărora își fac cunoscută prezența pe piață.
5. Atelier de producție a jucăriilor din lemn
Piața de jucării din România înregistrează o tendință spectaculoasă de creștere în ultimii ani, tendință ce se va menține și în perioada următoare. În cazul unei producții a jucăriilor din lemn, utilajele și echipamentele nu vor fi scumpe, ceea ce înseamnă că o parte mai mare din bani ar putea fi utilizată pentru alte cheltuieli necesare pentru implementarea proiectului: salarii, contribuții sociale, utilități (energie electrică în special) sau autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau jucăriilor către magazinele partenere sau direct către consumatorii finali.
Mai sus sunt detaliate câteva activități de producție ce vor avea șanse foarte mari de a primi ajutor financiar nerambursabil în cadrul sesiuni din acest an a programului Start-up Nation. Totuși, lista activităților eligibile este vastă, nefiind publicată încă în acest moment. Totuși, putem utiliza pentru inspirație lista activităților eligibile din anul trecut, listă ce este atașată mai jos.