Ministerul Finanţelor Publice intenţionează crearea ONAC, printr-o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă, conform unor proiecte de acte normative disponibile pe site-urile Ministerului Finanțelor Publice și al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Conform acestor proiecte de acte normative, ONAC va fi un organ de specialitate al administrației publice centrale, urmând a fi înființat drept o unitate de achiziții centralizate în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.
Prin intermediul acestei noi instituții, autoritățile contractante, instituții centrale sau organisme din subordinea acestora vor fi obligate să achiziționeze bunuri și/sau servicii în sistem centralizat, respectând proceduri prestabilite.
Principiile care stau la baza activității ONAC sunt organizarea procedurilor de atribuire centralizate în condiții de eficiență economică și socială și cu respectarea legii și a bunelor practici în materie, independența în exercitarea atribuţiilor, transparența activității în domeniul său de activitate şi întărirea autorității instituţiei.
ONAC este desemnată ca unitate de achiziții centralizate care furnizează următoarele activități de achiziții centralizate de produse și servicii pentru și în numele utilizatorilor:
- încheierea de acorduri-cadru;
- administrarea de sisteme dinamice de achiziții;
- atribuirea de contracte de achiziție publică.
Utilizatorii ONAC sunt clasificați astfel:
- utilizatori principali. În această categorie sunt încadrate autoritățile contractante care sunt instituții centrale, organisme de drept public care funcționează în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea instituțiilor centrale. Aceste categorii de utilizatori vor fi obligate să achiziționeze bunuri și/sau servicii în sistem centralizat prin intermediul ONAC;
- utilizatori secundari – orice autorități contractante care nu sunt utilizatori principali, inclusiv entitățile care au calitatea de autorități contractante. Aceste categorii de utilizatori au dreptul de a achiziționa bunuri și/sau servicii în sistem centralizat prin intermediul ONAC.
ONAC are obligaţia de a realiza, menţine, dezvolta şi actualiza permanent o pagină de internet proprie, prin intermediul căreia să se asigure informarea utilizatorilor si a publicului
În ceea ce priveste activitățile ulterioare finalizării procedurilor de atribuire centralizate, ONAC are obligația de a realiza una sau mai multe aplicații electronice securizate cu rolul de a asigura utilizatorilor un instrument facil și rapid pentru implementarea acordurilor-cadru centralizate.
Pentru îndeplinirea obiectivelor sale, ONAC are următoarele atribuții principale:
- colectarea și evaluarea necesităților utilizatorilor în legătură cu produsele și serviciile achiziționate în sistem centralizat;
- stabilirea programului anual al achizițiilor publice pentru produsele și serviciile achiziționate în sistem centralizat;
- consultarea pieței anterior inițierii procedurilor de atribuire centralizate;
- organizarea procedurilor de atribuire centralizate și încheierea acordurilor-cadru centralizate sau a contractelor de achiziții publice centralizate;
- monitorizarea acordurilor-cadru centralizate sau a contractelor de achiziții publice centralizate și exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor utilizatorilor rezultate din acestea;
- participarea in fata instantelor de judecată în legătură cu actele emise, în calitate de parte;
Utilizatorii, așa cum au fost definiți anterior, au dreptul (în cazul utilizatorilor secundari) sau chiar obligația (în cazul utilizatorilor principali) de a achiziționa produsele și serviciile în sistem centralizat de către ONAC prin una din următoarele modalități:
- prin utilizarea acordurilor-cadru centralizate încheiate de ONAC;
- prin utilizarea sistemelor dinamice de achiziții administrate de către ONAC în numele utilizatorilor și pentru aceștia;
- prin utilizarea contractelor de achiziție publica centralizate încheiate de către ONAC.
Totodată, ONAC va avea dreptul de a solicita date și informații utilizatorilor, acordând un termen rezonabil pentru răspuns, stabilit pentru fiecare solicitare în funcție de natura și volumul datelor și informațiilor solicitate, iar utilizatorii principali au obligația să pună la dispoziția ONAC datele și informațiile solicitate.
Pentru a ține o evidență unitară a utilizatorilor, ONAC va realiza și menține un registru complet al utilizatorilor, organizat sub forma unei baze de date electronice disponibile pe pagina de internet a ONAC.
Registrul va conține datele de identificare ale tuturor utilizatorilor, inclusiv datele de contact ale persoanei desemnate de fiecare utilizator ca responsabilă pentru comunicarea cu ONAC.
ONAC trebuia înființată în urmă cu doi ani
Necesitatea înființării ONAC este justificată, conform proiectelor de acte normative amintite anterior, și de faptul că absorbția fondurilor structurale, conform Acordului de parteneriat, în valoare de aproximativ 43 de miliarde de Euro, reprezintă un interes public prioritar, dată fiind importanța acestora în ansamblul economiei naționale și efectele absorbției fondurilor structurale asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale.
Înființarea unei unități de achiziții centralizate era prevăzută a fi realizată până la finalul anului 2016, conform Acordului de parteneriat al României pentru perioada de programare financiară 2014-2020, în legătură cu utilizarea fondurilor structurale aferente perioadei de programare financiară 2014-2020.