Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020) a sprijinit, în anii anteriori, atât afacerile rurale existente, cât și pe cele debutante prin intermediul a numeroase programe de finanțare din fonduri nerambursabile. Cu toate acestea, fondurile destinate afacerilor non-agricole din spațiul rural au fost epuizate anul trecut, atunci când au fost lansate și ultimele sesiuni de primire a cererilor de finanțare prin intermediul submăsurilor 6.2 și 6.4.
În anii anteriori, submăsura 6.2 a sprijinit înființarea unor noi afaceri non-agricole în mediul rural, în timp ce afacerile non-agricole existente puteau fi dezvoltate și extinse prin intermediul submăsurii 6.4.
Cu toate acestea, încă din 2017 soluțiile de finanțare alternativă pentru micile afaceri agricole și non-agricole au fost oferite prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).
Acestea reprezintă parteneriate locale, alcătuite din insituții şi autorităţi publice locale, din reprezentanți ai sectorului privat şi ai societăţii civile, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Verifică lista GAL-urilor aprobate, disponibilă pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și află unde trebuie să te adresezi pentru a primi finanțare nerambusabilă.
Finanțările oferite prin intermediul acestor GAL-uri prezintă mai multe avantaje:
- solicitanții vor depune proiectele la nivel local, la sediul GAL-urilor și nu la nivelul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Doar proiectele selectate pentru finanțare vor fi verificate suplimentar la nivelul structurilor teritoriale ale AFIR;
- obiectivele următite vor fi stabilite de către fiecare GAL, în funcție de nevoile de dezvoltare locală, fondurile fiind direcționate către acele domenii de interes în rândul comunităților locale;
- dacă GAL-ul cuprinde zone turistice, fondurile pot fi direcționate către dezvoltarea agro-pensiunilor turistice, iar dacă cuprinde zone agricole, GAL-ul poate hotărî lansarea unor apeluri pentru finanțarea proiectelor agricole;
- concurența va fi scăzută și va cuprinde doar solicitanți care propun implementarea unor proiecte la nivelul GAL-ului respectiv.
Iată ce tipuri de afaceri se vor putea finanța în perioada următoare prin intermediul GAL-urilor:
Afacerile agricole pot fi sprijinite prin intermediul GAL-urilor
Atunci când GAL-ul este înființat într-o zonă cu potențial agricol ridicat, fondurile disponibile la nivel local pot fi direcționate către finanțarea (dezvoltarea sau înființarea) unor afaceri agricole.
Spre exemplu, printre programele de finanțare pe care GAL-urile le vor putea lansa în perioada următoare se numără:
1. Încurajarea tinerilor fermieri și a fermelor mici
Fondurile alocate prin intermediul acestei măsuri sunt destinate fermelor agricole de mici dimensiuni sau tinerilor fermieri care se instalează la conducerea unei exploatații agricole.
Fondurile nerambursabile alocate acestor proiecte sunt sume forfetare, alocate sub forma a două tranșe: avans la momentul semnării contractului de finanțare și tranșă finală la implementarea corectă a planului de afaceri aprobat.
Toate cheltuielile propuse în planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Astfel de proiecte pot fi depuse doar dacă locul de implementare este amplasat pe teritoriul GAL-ului respectiv.
Spre exemplu, GAL-ul Delta Dunării estimează lansarea unei sesiuni pentru această linie de finanțare în data de 21 mai 2018, proiectele de pe teritoriului GAL-ului având la dispoziție un buget de 140.000 de euro.
2. Îmbunătățirea performanței economice a exploatațiilor agricole
Fermierii și cooperativele agricole, dar și grupurile de producători agricoli pot cere bani pentru dezvoltarea societăților cu activitate în domeniul agricol.
Ajutorul financiar nerambursabil decontează investițiile realizate de către beneficiari după data aprobării proiectelor într-un procent cuprins între 30% și 90%.
Spre exemplu, GAL Drumul Carelor din Județul Argeș estimează lansarea în luna mai a unei sesiuni pentru finanțarea acestor proiecte.
Eventualele fonduri nerambursabile alocate și în alte regiuni ale țării pentru același domeniu de activitate vor fi verificate pe site-urile individuale ale GAL-urilor.
GAL-urile vor sprijini și afacerile non-agricole
Nu doar afacerile agricole pot fi sprijinite prin intermediul fondurilor distribuite prin intermediul GAL-urilor, ci și micile afaceri non-agricole înființate în spațiul rural.
1. Afaceri non-agricole în spațiul rural
Astfel, GAL Bărăganul de Sud-Est a lansat în data de 16 aprilie 2018 o sesiune nouă pentru depunerea cererilor de afaceri destinate sprijinirii afacerilor non-agriole din spațiul rural. Proiectele se vor putea depune până în data de 31 mai 2018.
Banii alocați pot finanța dezvoltarea afacerilor deja existente pe raza GAL-ului, dar și înființarea unor afaceri noi, conform condițiilor menționate în ghidul solicitantului aferent.
Sunt eligibile atât microîntreprinderile, cât și întreprinderile mici care își propun implementarea unor proiecte pe raza GAL-ului, iar ajutorul financiar maxim ce poate fi acordat unui solicitant este de 180.000 de euro.
2. Asocierea operatorilor din domeniul agro-turistic
În scopul dezvoltării turistice a unei zone cu potențial ridicat, operatorii economici locali se pot asocia în vederea dezvoltării unor campanii de marketing coerente.
Spre exemplu, GAL Razim oferă, începând cu luna august a acetui an, fonduri nerambursabile pentru asocierea operatorilor din domeniul agro-turistic de pe plan local care își propun acțiuni de animare a teritoriului sau înființarea și amenajarea de trasee turistice tematice cu specific local.
Detalii suplimentare despre această oportunitate de finanțare sunt disponibile pe site-ul GAL Razim.
GAL-urile finanțează și alte tipuri de proiecte locale
Nu doar proiectele derulate de către antreprenori pot fi sprijinite cu fonduri nerambursabile de către GAL-uri, ci și proiectele derulate de către autorități publice locale, organizații non-guvernamentale (ONG) și alte tipuri de beneficiari eligibili.
1. Integrarea minorităților locale
GAL Țara Năsăudului din județul Bistrița Năsăud finanțează, în acest an, activitățile destinate integrării minorităților locale.
Proiectele pot fi derulate de către autorităţi publice locale şi asociaţiile acestora, ONG-uri sau instituții de cult.
Banii disponibili pot fi utilizați pentru activități precum:
- înfiinţarea de centre interculturale pentru derulare evenimente locale;
- achiziția de dotări şi echipamente specifice funcționării acestor centre;
- organizare evenimente, spectacole pentru comunitatea etnică, susţinerea grupurilor culturale etnice locale.
Mai multe detalii despre aceste tipuri de proiecte pot fi obținute pe pagina GAL-ului Țara Năsăudului.
2. Dezvoltarea infrastructurii sociale
Proiectele ce vizează dezvoltarea infrastructurii sociale de pe plan local pot fi sprijinite prin intermediul GAL-urilor, de asemenea.
Spre exemplu, GAL Someș - Nadăș va lansa, în cursul lunii mai 2018, o sesiune pentru depunerea proiectelor ce vizează dezvoltarea infrastructurii sociale din teritoriul vizat de GAL.
Proiectele depuse trebuie să vizeze construcția și dotarea unor obiective precum:
- centre de zi;
- centre de tip After-school;
- centre multifuncționale.
Mai multe detalii despre această posibilitate de finanțare se pot găsi aici.
Prin urmare, chiar dacă programele de finanțare derulate la nivel național de către AFIR prin intermediul PNDR 2014-2020 și-au epuizat sau redus sumele disponibile pentru noi sesiuni, antreprenorii și autoritățile locale pot obține sprijin financiar pentru proiectele de investiții vizate pe plan local, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală.
Chiar dacă sumele disponibile sunt mai mici, prin intermediul acestor linii de finanțare pot fi sprijinite doar proiectele realizate pe plan local, astfel că eficiența utilizării fondurilor nerambursabile va fi mai mare, cu efecte directe și rapide în teritoriul vizat de aceste GAL-uri.