Acum, cei care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), venituri din investiții sau venituri din chirii au de depus anual o singură declarație, conform mecanismului simplificat de declarare și plată a taxelor pentru aceste venituri, introdus recent în Codul fiscal, prin OUG nr. 18/2018.
Vorbim de un sistem fiscal de autoimpunere, în centrul căruia se află o singură declarație fiscală pentru declararea veniturilor realizate în anul precedent și plata dărilor aferente acestora, precum și pentru estimarea veniturilor pentru anul în curs și a dărilor aferente.
Ca să stimuleze contribuabilii să plătească mai repede la Fisc dările la stat (impozite și contribuții), s-a prevăzut acordarea unor reduceri la plățile respective, astfel:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Important! Reducerea de 5 sau 10% se va aplica și la impozitul pe venit și la contribuțiile sociale, scrie în Codul fiscal.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre:
- ce are de făcut contribuabilul care decide să plătească dările fiscale în mai multe tranșe;
- care e modul în care se acordă bonificația prin formular fiscal unic;
- ce se va întâmpla dacă un contribuabil nu și-a dat seama că ar fi putut beneficia de o reducere.
Ultima plată contează
Hotărârea Guvernului nr. 354/2018 a modificat de curând normele de aplicare ale Codului fiscal, astfel că acum se regăsesc cuprinse în norme și aspecte legate de această bonificație.
Concret, se prevede că "bonificația se stabilește de contribuabil la momentul efectuării ultimei plăți a obligațiilor fiscale, atunci când sunt respectate condițiile prevăzute în legea bugetului de stat, referitoare la termenele până la care contribuabilii pot efectua plăți ale impozitului pe venit estimat, astfel încât aceștia să poată beneficia de bonificație".
Termenele le-am enumerat mai sus, iar prevederea pe care tocmai am citat-o trebuie înțeleasă prin prisma faptului că, prin declarația fiscală unică și în condițiile noului sistem fiscal, plăți la dările fiscale pentru veniturile extrasalariale se vor putea face oricând, de câte ori dorește contribuabilul, până la termenele-limită. Numai că, așa cum se arată în norme, bonificația/reducerea se acordă la ultima plată pe care o face contribuabilul.
MFP a plasat și un exemplu de situație în normele de aplicare a Codului fiscal: o persoană fizică realizează venituri din activităţi independente pentru care impozitul de plată, pentru venitul estimat în anul în curs, este de 1.000 lei. Cu titlul de exemplu, prin legea bugetului de stat în vigoare pentru anul în curs, nivelul bonificației este de 5% din impozitul datorat și se acordă în condițiile în care acesta este achitat integral până la data de 1 decembrie a anului curent.
Aici, persoana fizică efectuează plăți astfel:
- în data de 15 iunie anul curent, în sumă de 250 lei; (plată pentru care nu se acordă bonificația)
- în data de 20 septembrie anul curent, în sumă de 700 lei, întrucât în acest moment impozitul pe venitul anual estimat datorat se consideră achitat integral, iar persoana fizică beneficiază de o bonificație pentru întreaga sumă achitată în valoare de 50 lei (1.000 lei x 5%).
Ca urmare a aplicării bonificației, impozitul de plată este de 950 lei (1.000 lei – 50 lei). Având în vedere plata efectuată în data de 15 iunie anul curent în valoare de 250 lei, impozitul pe venitul anual estimat ce urmează a fi achitat este de 700 lei (950 lei – 250 lei).
Bonificația și-o acordă fiecare contribuabil, după caz
E important de menționat că bonificația aceasta la plata anticipată și-o acordă fiecare contribuabil în parte, dacă e cazul și în procentul aplicabil. Chestiunea a fost exemplificată recent și de ANAF, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri organizată pe pagina de Facebook a instituției.
Persoana interesată a întrebat ANAF-ul cum anume se va proceda la acordarea acestei reduceri, iar răspunsul instituției a fost următorul:
"Bonificația se determină de contribuabil, iar impozitul de plată va fi diminuat cu valoarea bonificației. Valoarea bonificației se stabilește de către contribuabil și se înscrie în mod distinct în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare.
Bonificațiile pentru plata anticipată a impozitului trebuie înscrise în Declarația Unică în secțiunea „Sumarul obligațiilor fiscale” în rubricile fiecărui tip de bonificație, iar plata impozitului estimat se va face conform sumelor înscrise în câmpurile „Impozit pe venit de plată până la 15.12.2018”, „CAS de plată până la 15.12.2018”, respectiv „CASS de plată până la 15.12.2018”.
Bonificațiile de 5% pentru depunerea online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019, acordarea acestora fiind condiționtă și de plata integrală a impozitului pe venit până la 15 martie 2019", potrivit ANAF.
Ce se va întâmpla dacă nu ți-ai acordat bonificația?
"În situația în care (...) contribuabilii au efectuat plata integrală a obligațiilor fiscale respectând condițiile reglementate prin legea bugetului de stat privind termenele de plată, dar nu și-au acordat bonificația la ultima plată, ei pot beneficia de aceasta la definitivarea impozitului pe venitul anual estimat, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Bonificația diminuează cuantumul impozitului pe venit datorat", se specifică în normele recent modificate.
Ideea este că contribuabilul care ar fi putut beneficia de reducerea dărilor și nu și-a dat seama de acest lucru va beneficia, până la urmă, de ea. Cum? MFP arată că banii care ar fi reprezentat bonificația vor fi considerați o plată în plus.
Ca să explice această situație mai bine, MFP a oferit în HG nr. 354/2018 un exemplu de situație concretă.
O persoană fizică realizează venituri din activităţi independente pentru care impozitul de plată, pentru venitul estimat în anul în curs, este în valoare de 3.000 lei. Cu titlul de exemplu, prin legea bugetului de stat în vigoare pentru anul în curs nivelul bonificației este de 5% din impozitul datorat și se acordă în condițiile în care acesta este achitat integral până la data de 1 decembrie a anului curent.
Persoana fizică a decis să facă plățile astfel:
- în data de 15 martie anul curent, în sumă de 1.000 lei;
- în data de 30 iunie anul curent, în sumă de 1.000 lei;
- în data de 15 noiembrie anul curent, în sumă de 1.000 lei.
La definitivarea impozitului, contribuabilul constată că a respectat condițiile stabilite pentru a beneficia de bonificație, dar la ultima plată nu și-a acordat bonificația. Prin declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice își determină și își declară bonificația de care beneficiază în valoare de 150 lei (3.000 lei x 5%).
Totodată, explică MFP, stabilește și valoare impozitului anual estimat de plată calculat ca urmare a aplicării bonificației, după cum urmează: pentru impozitul datorat de 3.000 lei, bonificația de 5%, adică 150 lei -- impozitul de plată e 2.850 lei.
Având în vedere că în cursul anului persoana fizică a efectuat plăți în valoare de 3.000 lei, față de 2.850 lei cât datorează după aplicarea bonificației, suma de 150 lei este considerată o plată în plus.
Notă: Ai aici un instrument util pentru a vedea cât vei obține reducere la plata anticipată a dărilor fiscale.