Instabilitatea fiscală accentuată a devenit un trend în legislația autohtonă, astfel că investițiile directe ale nerezidenților au început să scadă, din ce în ce mai mult.
Și nici nu ar putea fi altfel, în condițiile în care Codul fiscal, adică principalul pilon legislativ al legislației fiscale, a cunoscut pe parcursul anului 2017 nu mai puțin de 290 de modificări.
Potrivit unei statistici realizate de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), anul trecut s-a înregistrat un record de modificări legislative fiscale, iar premisele de anul acesta nu sunt deloc mai îmbucurătoare, ci din contră.
Astfel, volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 este cu 173% mai mare decât în primul trimestru al anului trecut (69 de articole modificate/completate în trimestrul I din 2017 vs. 120 de articole modificate/completate în primul trimestru al anului în curs).
Dacă trendul schimbărilor va fi păstrat în continuare, ne-am putea gândi la peste 400 de articole din Codul fiscal ce ar putea fi modificate până la final de an, în condițiile în care actul normativ conține, în total, puțin peste 500 de articole. Desigur, sperăm ca estimarea să fie una exagerată, însă este foarte posibil, totodată, ca prevederi deja modificate în perioada ianuarie-martie 2018 să mai sufere schimbări pe parcursul anului în curs, ceea ce ar însemna același lucru: impredictibilitate fiscală și poziționarea României pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative (din Europa Centrală și de Est).
Potrivit studiului CNIPMMR, mediul de afaceri a fost obligat să implementeze, în primele 90 de zile din 2018, nu mai puțin de 217 noi reglementări care modifică/completează Codul fiscal.
Concret, 97 dintre acestea s-au aplicat chiar din prima zi a anului, iar alte 120 au fost adoptate la distanțe foarte mici de timp. Și ca tacâmul să fie complet, acestora li se adaugă modificări importante ale Codului de procedură fiscală şi ale legislaţiei secundare.
Desigur, orice modificare a Codului fiscal ar trebui făcută prin intermediul unei legi care să nu intre în vigoare mai devreme de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, fiind prevăzută însă și o excepție, de care guvernanții au început să abuzeze. Concret, modificarea Codului fiscal prin ordonanțe s-a transformat din excepție în regulă, astfel că asigurarea predictibilității și stabilității cadrului legal fiscal pentru întreprinderile mici și mijlocii este aproape imposibil de realizat.
Comentarii articol (3)