Posibilitatea de a recupera fostele taxe auto și timbrul de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut pe 7 august 2017, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. De atunci, plătitorii au putut depune cererile la autoritățile fiscale, chiar și dacă vânduseră între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care câștigaseră dreptul la restituirea banilor.
Cum ne apropiem cu pași repezi de finalul perioadei de restituire a fostelor taxe auto și sunt încă români care reclamă că nu au primit până acum niciun leu înapoi, Executivul a decis ca perioada de restituire a banilor să se prelungească până pe 30 iunie 2019.
Prelungirea e cuprinsă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.
Conform actului publicat, noile perioade de restituire sunt următoarele:
- 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019 -- pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
- 1 septembrie 2018 - 30 iunie 2019 -- pentru timbrul de mediu.
Prin urmare, termenul-limită pentru toate cele patru tipuri de taxe e același: 30 iunie 2019. Pentru cei care au de primit banii pentru taxa specială, taxa de poluare sau pentru emisiile poluante asta înseamnă încă câteva luni de așteptare (desigur, dacă nu se numără printre cei care le-au primit deja înapoi).
În practică, mecanismul restituirii nu a mers atât de bine, mulți proprietari de mașini s-au plâns de trecerea și a luni de zile între momentul depunerii cererii și cel al restituirii banilor; alții au primit banii de ceva vreme, dar încă așteaptă să le intre și în conturi și dobânzile (ordonanța a prevăzut oricum că dobânzile se vor acorda ulterior sumei principale de restituit).
În vară, am cerut un punct de vedere oficial celor de la Finanțele Publice referitor la întârzierile pricinuite. Plecând de la prevederile normelor legale în baza cărora se fac aceste restituiri, reprezentanții ANAF au precizat pentru redacția noastră:
"Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (...) În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule", potrivit răspunsului oferit redacției noastre, în urma prezentării calendarului oficial de restituire.
Comentarii articol (429)