Cea mai recentă modificare adusă Codului fiscal (prin OUG nr. 18/2018) a adus o întoarcere rapidă la un sistem aplicabil până de curând în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor. Mai exact, pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală plătite în baza unui contract se face iarăși reținerea la sursă a CAS și CASS. Aici intră, de asemenea, și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice.
Notă: Pentru veniturile impozitate în sistem real, deci nu prin reținere la sursă, în baza contractului, se folosește o declarație unică pentru plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile din proprietate intelectuală (noul formular fiscal unic). Impozitul este stabilit în Codul fiscal la cota de 10%, aplicată asupra venitului net (venitul brut minus cota forfetară de cheltuieli, ce reprezintă 40% din venitul brut).
Cu privire la CAS (în cotă de 25%), Codul fiscal dispune că aceasta se datorează de către persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. Cine se află sub plafon poate plăti CAS dacă vrea acest lucru (și se va folosi de formularul fiscal unic pentru asta).
Sunt însă exceptați de la plata CAS pentru aceste venituri cei care sunt pensionari, cei care sunt asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale și nu sunt obligați să se asigure și în sistemul de pensii public, dar și cei care obțin venituri din salarii/asimilate salariilor, pentru care oricum datorează CAS.
Apoi, la CASS (în cotă de 10%), Codul fiscal prevede că aceasta se datorează de către persoanele fizice care realizează venituri din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. Și aici, sunt exceptați de la plata CASS pentru aceste venituri cei care sunt și pensionari, precum și cei care obțin venituri din salarii/asimilate salariilor, pentru care oricum datorează CASS. De asemenea, cine vrea, se poate asigura și benevol, prin formularul unic.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre situațiile în care se obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu reținere la sursă, de la mai mulți plătitori, conform unor recente modificări la aplicarea normelor Codului fiscal.
Va trebui desemnat plătitorul de venituri care să rețină, declare și vireze CAS și CASS
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost de curând modificate, prin Hotărârea Guvernului nr. 354/2018, astfel încât să corespundă cu noile prevederi legislative.
În norme găsim și explicații pe marginea subiectului CAS și CASS la veniturile din proprietate intelectuală cu reținere la sursă. De pildă, se prevede că dacă se obțin venituri cel puțin egale cu 12 salarii minime brute (22.800 de lei), de la un singur plătitor, titularii drepturilor îl desemnează pe acesta să declare și să plătească CAS și CASS.
CAS |
CASS |
"Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală (...), cel puțin egale cu 12 salarii minime pe țară, de la un singur plătitor, îl desemnează pe acesta, prin contractul încheiat între părți, să calculeze, să rețină, să declare și să plătească contribuția datorată. De asemenea, stabilește venitul ales pentru care datorează contribuția în anul în curs, nivelul contribuției calculate și reținute la fiecare plată, până la concurența contribuției aferente venitului ales", scrie în proiectul de norme. | "Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală (...), pentru care impozitul se reţine la sursă, cel puțin egale cu 12 salarii minime pe țară, de la un singur plătitor, îl desemnează pe acesta, prin contractul încheiat între părți, să calculeze, să rețină, să declare și să plătească contribuția datorată. De asemenea, stabilește nivelul contribuției calculate și reținute la fiecare plată, până la concurența contribuției datorate", se prevede în proiectul de norme. |
În continuare, în norme scrie că, în situația în care veniturile anuale cumulate, din drepturi de proprietate intelectuală, care depășesc 22.800 de lei, sunt obținute de la mai mulți plătitori, dintre care la cel puțin unul venitul depășește plafonul, se procedează la fel -- prin contract, se va desemna plătitorul respectiv ca entitate obligată să rețină, să declare și să plătească contribuțiile.
Ce se întâmplă însă în situația în care X obține venituri din proprietate intelectuală de la mai multe entități, pe bază de contract, dar la niciuna nu se depășește plafonul de 22.800 de lei? Niciuna dintre entități nu va fi desemnată ca obligată să rețină și să plătească contribuțiile, pentru că, potrivit Codului fiscal, în astfel de situații, X va trebui să completeze și să depună formularul la Fisc. Chestiunea a fost subliniată, de pildă, și de un specialist KPMG România, într-un material de analiză publicat luna trecută.
Un exemplu de calcul la plata CAS
Ca să exemplifice situații din practică cu privire la plata CAS, în norme se prezintă mai multe ipoteze. Iată una dintre ele:
X încheie un contract pe un an și trei luni (începând cu 1 ianuarie 2018), pentru realizarea unor materiale jurnalistice, valoarea contractului fiind de 90.000 de lei. Plata se efectuează, lunar, pe parcursul derulării contractului, în tranșe egale de 6.000 lei, astfel încât venitul brut estimat pentru anul 2018 este de 72.000 lei. Venitul net estimat pentru 2018 e de 43.200 lei. Prin urmare, are de plătit CAS.
Prin contract, persoana fizică stabilește cu beneficiarul lucrării ca acesta să calculeze, să rețină, să declare și să plătească contribuția datorată, la un venit ales de 23.000 lei.
Având în vedere că plata se efectuează lunar, plătitorul de venit are obligația ca lunar să rețină la sursă contribuția datorată în sumă de 479 lei.
Numai că, pe 31 august 2018, contractul încetează. Venitul net realizat aferent perioadei în care contractul s-a aflat în derulare este de 28.800 lei. Până la această dată contribuția achitată a fost de 3.832 lei. Ce are de făcut plătitorul de venit mai departe?
Potrivit proiectului de norme, va proceda astfel:
- recalculează plafonul anual corespunzător numărului de luni de activitate (22.800 lei : 12 luni x 8 luni de activitate = 15.200 lei);
- se constată că venitul net realizat aferent perioadei de activitate, de 28.800 lei, este mai mare decât plafonul recalculat de 15.200 lei, persoana fizică datorează, deci, contribuția;
- persoana fizică are posibilitatea să păstreze valoarea venitului ales sau o poate modifica, dar nu sub nivelul plafonului stabilit mai sus, de 15.200 lei; persoana fizică alege să micșoreze valoarea venitului ales la suma de 16.000 lei;
- determinarea contribuției datorate, recalculate: 16.000 lei x 25% = 4.000 lei.
Rezultă că persoana fizică mai are de plată suma de 168 lei (4.000 lei – 3.832 lei). Contribuția va fi reținută de către plătitor odată cu ultima plată efectuată către persoana fizică, după cum scrie în proiectul de norme.
Util: Poate te ajută lămuririle oferite de un contabil, în materialul video prezentat aici.