Potrivit unei recente hotărâri de Guvern, angajații din sectorul public vor beneficia de o zi liberă în data de 30 aprilie, pentru a lega zilele libere de weekend (28 și 29 aprilie) de Ziua Muncii (marți, 1 mai), zi de sărbătoare legală nelucrătoare.
Așadar, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de patru zile între 20 aprilie și 1 mai 2018, și anume de sâmbătă până marți. Hotărârea Guvernului vizează doar angajații de la stat, dar, în anumite condiții, și angajații din mediul privat se pot bucura de această minivacanță.
În continuare, abonații serviciului avocatnet.ro premium pot afla mai multe despre cum pot da angajatorii liber salariaților în data de 30 aprilie și cum pot recupera aceștia din urmă ziua liberă acordată.
Mai exact, angajatorii din mediul privat pot lua decizia, la nivel intern, de a acorda propriilor salariați o zi liberă în data de 30 aprilie, astfel încât și aceștia să se bucure, alături de bugetari, de scurta vacanță din preajma Zilei Muncii. Această posibilitate ne-a fost prezentată, cu o altă ocazie, de Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache.
Conform precizărilor specialistei, legislația muncii nu indică o procedură exactă pe care trebuie s-o respecte angajatorii din mediul privat atunci când iau decizia acordării unei zile libere pentru salariați și nici nu impune cerințe de formă ale deciziei. Totuși, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a mai precizat Miruna Stănescu.
Pentru recuperarea zilei libere acordate în data de 30 aprilie, angajatorii din mediul privat ar putea folosi una dintre cele două variante stabilite de către Guvern. Concret, angajatorii privați pot stabili ca ziua liberă acordată să se recupereze în data de 5 mai 2018 (zi de sâmbătă) sau să recupereze această zi prin prelungirea programului de lucru în mai multe zile. De asemenea, angajatorii pot decide ca ziua liberă acordată salariaților să nu se recupereze în niciun fel.
Aproape toți salariații din România, fie ei bugetari sau angajați în mediul privat, au dreptul la timp liber în zilele de sărbători legale nelucrătoare, inclusiv de Ziua Muncii. Excepție de la această regulă fac cei care care lucrează în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului activității sau procesului de producție. Din acest an, în Codul Muncii apar 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, lista actualizată fiind disponibilă aici.
Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Comentarii articol (0)