„Am elaborat un astfel de proiect pentru a transpune Directiva 89/391/CEE privind introducerea de masuri pentru promovarea îmbunatatirii securitatii si sanatatii lucratorilor la locul de munca, întrucât legislatia actuala nu mai corespunde acestei directive si modului în care trebuie sa se manifeste preocuparea pentru sanatatea si securitatea în munca” a afirmat ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.
Proiectul de lege initiat de Guvern prevede ca angajatorul este unicul raspunzator pentru aplicarea masurilor în cadrul întreprinderii sau institutiei. În cazul în care apeleaza la servicii externe, angajatorul nu este exonerat de responsabilitatile sale în acest domeniu.
Angajatii nu mai trebuie sa achite 50% din costul echipamentului de protectie, cum prevede legislatia în vigoare, angajatorul trebuind sa asigure costul întreg al echipamentelor individuale de protectie.
De asemenea, noua legislatie prevede ca aplicarea masurilor de securitate, igiena si sanatate nu trebuie sa implice nici un cost pentru salariati. Angajatorii asigura, obligatoriu si gratuit, si materialele igienico-sanitare, iar categoriile de astfel de materiale si locurile de munca ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Actul normativ stabileste aplicarea de masuri pentru protectia lucratorilor pe baza principiilor generale de prevenire, masuri care trebuie stabilite de angajatori dupa consultarea salariatilor.
Masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor în functie de riscurile privind securitatea si sanatatea în munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale, astfel încât fiecare lucrator, daca doreste, sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate.
Proiectul desemneaza Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei ca autoritatea competenta în domeniul securitatii si sanatatii în munca, care elaboreaza actele normative pentru implementarea legii.
Ministerul Educatiei si Cercetarii colaboreaza cu Ministerul Muncii la elaborarea programelor de cercetare de interes national în domeniul securitatii si sanatatii în munca si, totodata, la organizarea activitatii de pregatire generala sau de specialitate în domeniul securitatii si sanatatii în munca pentru institutiile de învatamânt.
Ministerul Sanatatii este autoritatea centrala în domeniul asistentei de sanatate publica si are numeroase atributii în domeniul sanatatii lucrarilor la locul de munca.
În ceea ce priveste controlul aplicarii legislatiei, Inspectia Muncii reprezinta autoritatea competenta.
Proiectul de lege stabileste raspunderea penala si raspunderea contraventionala, în cazul nerespectarii prevederilor sale, în functie de gravitatea faptei.
Astfel, neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate în munca de catre persoana care îi revine aceasta îndatorire, daca creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de îmbolnavire profesionala, se pedepseste cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda penala. Aceeasi pedeapsa se aplica si în cazul nerespectarii de catre orice persoana a masurilor stabilite privind securitatea si sanatatea în munca. Daca fapta a produs consecinte deosebite, pedeapsa este de închisoare de la un an la 3 ani sau amenda penala.
Proiectul de Lege stabileste si contraventii si sanctiuni. Astfel:
• neîntocmirea de catre angajatori a planului de prevenire si protectie compus si din masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura, neobtinerea autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii în munca înainte de începerea oricarei activitati sau neasigurarea echipamentelor individuale de protectie se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON;
• nerealizarea masurilor dispuse de catre inspectorii de munca, cu prilejul vizitelor de control si al cercetarii evenimentelor se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 RON la 10.000 RON;
• nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate privind fabricarea, transportul, depozitarea, manipularea sau utilizarea substantelor sau preparatelor chimice periculoase si a deseurilor rezultate sau folosirea surselor de foc deschis si fumatul se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON.
Prevederile legii se aplica tuturor sectoarelor de activitate, publice sau private, cu exceptia cazurilor în care particularitatile inerente ale unor anumite specifice din serviciile publice, cum ar fi fortele armate, politia sau protectia civila, vin în contradictie cu aceasta lege.
Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Directia generala a penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, Serviciul Român de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, precum si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de securitate si sanatate în munca din unitatile lor, prin serviciile de prevenire si protectie create sau desemnate de catre aceste institutii, în scopul aplicarii prevederilor prezentei legi.
Noua lege va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2006.
Prin acest actul normativ se armonizeaza legislatia interna cu Directiva-cadru a domeniului securitatii si sanatatii în munca, si anume Directiva 89/391/CEE privind introducerea de masuri pentru promovarea îmbunatatirii securitatii si sanatatii lucratorilor la locul de munca.
De asemenea, aceasta masura legislativa a fost prevazuta si în Politica si Strategia României în domeniul securitatii si sanatatii în munca pentru perioada 2004-2007, document în curs de evaluare de catre Comisia Europeana.
Comentarii articol (0)