Salariul minim a crescut cu 200% în opt ani. Românii continuă să emigreze
Salariul minim din România a crescut cel mai mult în ultimii 10 ani, comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. Suma s-a dublat, dar rămâne, în continuare, una dintre cele mai mici din Europa.
De la 1 ianuarie 2010 până la 1 ianuarie 2018, salariul minim a urcat cu peste 200%. Aşadar, din acest punct de vedere ne poziţionăm pe primul loc la nivel european. Şi cum din 2010 încoace aproape în fiecare an am asistat la creşterea salariului minim pe economie, cifrele nu ar trebui să ne surprindă.
În bani, asta înseamnă o creştere de puţin peste 1200 lei, adică echivalentul a 260 euro.
Deşi la mare distanţă de ţara noastră, locul doi în clasamentul realizat de Eurofound este ocupat de vecinii bulgari, unde creşterea a depăşit 110%. Iar podimul este completat de Ungaria, cu un avans încă şi mai mic - sub 90%.
O parte din Bursa de la Londra vine la Bucureşti
O bucată din Bursa de la Londra vine la Bucureşti. Grupul care administrează London Stock Exchange a anunţat printr-un comunicat de presă că va deschide un centru de servicii destinate mediului de afaceri din Capitală.
Nu este prima informaţie despre apariţia la Bucureşti a Bursei de la Londra. La sfârşitul anului trecut, ministrul pentru mediul de afaceri de atunci, Ilan Laufer, spunea la o televiziune că London Stock Exchange ar urma să se mute în Capitală. De fapt, informaţiile oficiale arată că doar funcţia de suport şi call center îşi va deschide un sediu la noi în ţară.
Grupul care administrează Bursa de la Londra a închiriat deja spaţii de birouri lângă Universitatea Politehnică, iar noul centru va angaja, pentru început, 200 de persoane.
Domenii care vor fi schimbate de tehnologia 5G: medicina, agricultura sau industria auto
Lumea, aşa cum o ştim s-ar putea schimba. Şi asta datorită dezvoltării tehnologiei care va conecta tot ceea ce ne înconjoară. Urmează epoca 5G, în care internetul va fi mai rapid şi va consuma mai puţine resurse.
Prin noua tehnologie 5G volumul de date transmis va fi de 1.000 de ori mai mare, iar dispozitivele conectate în reţea, de până la 100 de ori mai multe. În plus, viteza de procesare a datelor va fi mult mai mare, iar latenţa redusă, adică timpul care trece de la care aplicarea unei comenzi şi răspunsul dispozitivului. Spre exemplu, în cazul tehnologiei 4G, timpul de răspuns este de 50 de milisecunde, în timp ce, în cazul tehnologiei 5G este de o milisecundă, relatează Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.
Combinaţia dintre viteză şi reacţiile rapide va face ca tehnologia să poată fi folosită la adevărata ei capacitate. Medicii vor opera pacienţi care se află la sute sau chiar mii de kilometri distanţă. Aceștia vor folosi căşti de realitate virtuală şi mănuşi speciale, care le vor da senzaţia că pun mâna pe pacient. Iar fără o conexiune în timp real, toate acestea nu ar fi posibile.
Comentarii articol (0)