Prin intermediul unui proiect de act normativ, ce este în prezent înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere și care va completa Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, se urmărește limitarea cazurilor în care ofertanții procedează la exercitarea drepturilor legale de petiționare în mod abuziv. Măsurile urmărite prevăd prelungirea duratei de reținere a garanției de participare până după rămânerea definitivă a soluției instanței de judecată cu privire la contestația formulată de ofertantul a cărui ofertă a fost declarată necâștigătoare.
În continuare, abonații premium pot citi despre:
- care este valoarea maximă a garanției de participare, dar și perioada de valabilitate minimă a acesteia;
- când se reține și când se restituie garanția de participare;
- care este durata de reținere a garanției de participare;
- stabilirea garanției de bună execuție;
- cum se restituie garanția de execuție.
Garanția de participare este definită în cadrul proiectului de act normativ menționat anterior drept un instrument aferent modului de prezentare a ofertei, cu scopul de a proteja autoritatea contractantă față de riscul unui comportament necorespunzător al ofertantului pe toată perioada implicării sale în procedura de achiziție.
Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ofertanților constituirea garanției de participare.
Pentru a solicita ofertanților o garanție de participare, autoritatea contractantă va trebui să țină cont de următoarele limitări introduse de proiectul de act normativ amintit la începutul acestui articol:
- valoarea nu poate depăși 2% din valoarea estimată a contractului de achiziție publică sau în cazul acordului-cadru din valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent;
- perioada de valabilitate a garanției de participare trebuie să fie cel puțin egală cu perioada minimă de valabilitate a ofertei.
Modalitatea de constituire a garanției bancare de participare
Garanția de participare trebuie să fie irevocabilă și se va constitui prin următoarele modalități:
- prin virament bancar;
- Instrument de garantare emis de o societate bancară sau societate de asigurări.
Constituirea garanției de participare în numerar este posibilă doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele două condiții:
- valoarea garanției de participare este mai mică de 5.000 de lei;
- în documentația de atribuire prevede această posibilitate.
În acest caz, garanția de participare se va constitui prin depunerea sumei în numerar la casieria autorității contractante.
Mai mult, instrumentul de garantare utilizat trebuie să prevadă că plata garanției de participare se va executa necondiționat, respectiv la prima cerere a autorității contractatente, pe baza declarației acestuia cu privire la culpa persoanei garantate și se prezintă autorității contractante cel târziu la data și ora-limită de depunere a ofertelor.
Când se reține și când se restituie garanția de participare
Autoritatea contractantă are obligația de a reține garanția de participare atunci când ofertantul se află în oricare din următoarele situații:
- își retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
- oferta sa este stabilită câștigătoare, dar nu constituie garanția de buna execuției în termenul legal;
- oferta sa este stabilită câștigătoare, dar refuză să semneze contractul de achiziție publică sau acordul-cadru în perioada de valabilitate a ofertei.
Totuși, garanția de participare constituită de ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câștigătoare se restituie de către autoritatea contractantă în cel mult trei zile lucrătoare de la data constituirii garanției de bună execuție.
Atunci când nu este obligatorie constituirea unei garanții de bună execuție, garanția de participare se restituie în cel mult trei zile lucrătoare de la data semnării acordului cadru sau a contractului de achiziție.
În cazul în care ofertanții contestă procedura de achiziție, garanția de participare constituită de aceștia va fi restituită în termen de zece zile de la data rămânerii definitive a contestației.
Stabilirea garanției de bună execuție
Garanția de bună execuție a contractului se constituie de către contractant în scopul asigurării autorității contractante de îndeplinirea cantitativă, calitativă și în perioada convenită a contractului de achiziție publică sau a contractului subsecvent.
Autoritatea contractantă stabilește valoarea garanției de bună execuție prin raportare la complexitatea contractului de achiziție publică sau a contractului subsecvent care urmează a fi executat, care însă nu trebuie să depășească 10% din prețul contractului fără TVA.
Autoritatea contractantă are dreptul de a nu solicita contractantului constituirea garanției de bună execuție în următoarele situații:
- în cazul atribuirii unui contract de furnizare sau de prestare a unor servicii, cu excepția serviciilor de proiectare, a cărui valoare este mai mică decât pragurile valorice amintite în Legea 98/2016 privind achizițiile publice;
- în cazul unui contract atribuit în urma aplicării procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
Garanția de bună execuție se constituie în termen de cinci zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziție publică sau a contractului subsecvent.
Dacă părțile convin, garanția de bună execuție se poate constitui și prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, cu condiția ca autoritatea contractantă să fi prevăzut această posibilitate în documentația de atribuire.
Autoritatea contractantă are dreptul de a emite pretenții asupra garanției de bună execuție oricând pe parcursul îndeplinirii contractului de achiziție publică în limita prejudiciului creat, în cazul în care contractantul nu își îndeplinește din cupla sa obligațiile asumate prin contract.
În situația în care garanția de bună execuție a fost executată total sau parțial, contactantul are obligația de a reîntregi garanția în cauză raportat la restul rămas de executat.
După încheierea contractului de achiziții publice, autoritatea contractantă are obligația de a restitui garanția de bună execuție în cel mult 14 zile de la data întocmirii procesului verbal de recepție a produselor care fac obiectul contractului de achiziție publică și/sau de la plata facturii finale.
În cazul contractelor de lucrări, autoritatea contractantă are obligația de a elibera sau restitui garanția de bună execuție astfel:
- 70% din valoarea garanției în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor;
- 30% din valoarea garanției la expirarea perioadei de garanție a lucărilor executate, pe baza procesului verbal de recepție finală.
Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică pentru moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat în Parlament, să fie promulgat de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial.