Modificările referitoare la redefinirea dispeceratului taxi și la aplicațiile informatice pentru comenzi de taxi sunt cuprinse în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, aflat acum în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat apoi în Monitorul Oficial ca să modifice efectiv Legea taximetriei.
Astfel, prevede proiectul, dispeceratul taxi va reprezenta o "activitate conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicației informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicației informatice mobile de taxi conectată la internet". Dispeceratul poate fi autorizat numai cu îndeplinirea prevederilor din Legea taximetriei, mai scrie în proiect.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre modul în care vor putea funcționa astfel de aplicații mobile de taxi.
Terții nu vor mai putea să mijlocească astfel de servicii
Acum, dispeceratul de taxi e definit ca o activitate care preia telefonic sau prin alte mijloace comenzile clientului prin stația radio de către taximetrist. Or, așa cum se arată și în motivarea acestui proiect de OUG, definiția nu mai reflectă realitatea și evoluțiile tehnologice.
Dar nu acesta e motivul principal pentru care se schimbă legislația, ci și faptul că aplicațiile mobile care funcționează, în fapt, ca dispeceratele de taxi, denaturează concurența pe piață, fiind comercializate fără acordul transportatorilor autorizați de taxi și/sau a dispeceratelor de taxi, mai scrie în nota de fundamentare.
Apoi, aplicația informatică mobilă pentru comenzi de taxi va fi definită astfel: "aplicație informatică virtuală bicomponentă care cuprinde o aplicație șofer instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice alt mijloc care permite instalarea aplicației informatice, proprietatea exclusivă a dispeceratului taxi autorizat, având denumirea dispeceratului, prin intermediul căruia șoferul taxi poate recepționa comanda de transport persoane în refim de taxi transmisă de client prin intermediul internetului sau al datelor, interconectată cu aplicația client instalată pe un dispozitiv de tip telefon, tabletă sau orice alt mijloc care permite instalarea aplicației informatice, inclusiv site web pentru comenzi on-line, prin care se poate transmite comanda de transport persoane în regim de taxi prin intermediul internetului sau al datelor și care va fi recepționată de șoferul taxi pe dispozitivul special destinat pentru aceasta", scrie în proiect.
Tot în definiție este cuprinsă însă și următoarea cerință: aplicația respectivă va fi folosită doar de către un dispecerat taxi, autorizat în condițiile legii, pentru a asigura siguranța clientului. Prin urmare, astfel de aplicații mobile vor fi numai ale dispeceratelor de taxi, iar nu independente de acestea și scăpând de regulile de autorizare din Legea taximetriei.
Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, acestea trebuie aprobate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial.