Dacă va fi votat acest proiect de lege, dispeceratele taxi vor transmite comenzi nu doar prin radio, ci și prin aplicația tehnologică dedicată exclusiv desfășurării activității de taximetrie. Pentru gestionarea acestei aplicații, firmele de taximetrie vor fi obligate să încheie un contract cu o firmă IT.
Scopul acestei modernizări este asigurarea transparenței și calității activității de taximetrie, conform inițiatorilor proiectului.
Autorizația de dispecerat taxi se poate obține pe baza depunerii următoarei documentații, conform articolului 15 din Legea nr. 38/2003:
- copie de pe certificatul de înmatriculare emis de registrul comerțului;
- declarație pe propria răspundere a managerului de transport în regim de taxi și închiriere să administreze, conform căreia dispeceratul deține baza tehnică necesară, stația de emisie-recepție, frecvența radio protejată, personalul autorizat și spațiile necesare;
- copie de pe certificatul de operator radiotelefonist al angajaților dispeceratului taxi, eliberat de autoritatea în domeniul comunicațiilor;
- copie de pe licența de utilizare a frecvențelor radioelectrice, eliberată de autoritatea în domeniu.
Aceste prevederi nu sunt aplicabile tuturor firmelor de taxi. Dispeceratele taxi vor deveni obligatorii numai în localitățile în care s-au atribuit minimum 200 autorizații. În prezent, dispeceratele sunt obligatorii în localitățile în care s-au atribuit minimum 100 de autorizații de funcționare. Se remarcă, astfel, o viitoare scădere a numărului de localități în care aceste dispoziții sunt aplicabile.
De asemenea, prezintă interes în proiectul de lege amintit posibilitatea unui manager de transport taxi de a putea conduce activitatea mai multor transportatori autorizați. În prezent exista limitarea de a putea conduce activitatea unui singur transportator autorizat.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlamentul României, promulgat prin decret de președintele României și apoi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)