Declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212) a fost introdusă prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018, după ce Codul fiscal a fost modificat de curând, în mod semnificativ. Formularul este folosit, de acum înainte, în locul declarațiilor 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605, de către cei care obțin alte venituri decât salariile.
Astfel, conform Codului fiscal, sunt obligate să depună acest formular, începând de anul acesta, toate persoanele care obțin venituri din România din activități independente, din drepturi de autor, din chirii, din investiții, din agricultură, silvicultură și piscicultură, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit, indiferent dacă impozitul se stabilește în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli.
D212 se folosește anul acesta atât pentru impozitarea și taxarea veniturilor estimate pentru 2018, cât și pentru veniturile realizate anul trecut. Declarația are secțiuni atât pentru veniturile realizate în 2017, cât și pentru cele estimate pentru anul în curs, cu posibilitatea de a completa și anexe la această declarație.
Fără a mai lungi discuțiile cu privire la alte detalii legate de D212, cum acest nou formular fiscal atotcuprinzător înlocuiește formularul D200, este evident că acesta din urmă nu se mai depune la ora actuală, iar termenul atașat acestui formular -- 25 mai 2018 -- nu mai trebuie respectat.
La momentul când a intrat oficial D212 în legislația fiscală, au dispărut pentru viitor formularele pe care le-a înlocuit și pe care le-am enumerat mai sus.
În urmă cu ceva timp, Fiscul a fost întrebat cu privire la motivul pentru care, în Spațiul Privat Virtual (SPV), încă mai apare D200. Răspunsul, care poate fi citit aici, a fost că e vorba de o eroare de sistem, urmând să fie remediată. Prin urmare, faptul că posibilitatea de a completa D200 în SPV încă mai exista nu trebuie interpretată ca posibilitate/obligație de a mai depune acel formular și de a respecta termenul de 25 mai 2018.
Prin urmare, contribuabilii care au obținut în 2017 venituri dintre cele mai sus enumerate NU mai au nicio obligație în legătură cu termenul de 25 mai 2018, noul termen, adică cel atașat declarației unice 212, este 15 iulie 2018 (care va fi 16 iulie, pentru că data de 15 pică într-o duminică). 15 iulie este termenul doar anul acesta, termenul fix urmând să fie, de anul viitor, 15 martie.