Declarația fiscală unică (formularul 212) a fost introdusă prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018, după ce Codul fiscal a fost modificat de curând, în mod semnificativ, prin OUG nr. 18/2018.
Astfel, conform Codului fiscal, sunt obligate să depună acest formular, începând de anul acesta, toate persoanele care obțin venituri din România din activități independente, din drepturi de autor, din chirii, din investiții, din agricultură, silvicultură și piscicultură, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit, indiferent dacă impozitul se stabilește în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli.
Depunerea declarației fiscale unice 212 trebuie făcută anul acesta până la 15 iulie, când este termenul legal, dar el se va prelungi până pe 16 iulie, de fapt, pentru că ziua de 15 pică duminica.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot citi despre situațiile în care pensionarii sunt obligați să depună D212, relevanța plafonului de 22.800 de lei la depunerea acestei declarații și obligația de plată a contribuțiilor sociale pentru veniturile obținute și estimate a se obține anul acesta.
Declararea veniturilor obținute în plus față de pensie pentru impozitare
Categoriile de venituri ce trebuie declarate prin D212 (pentru că trebuie impozitate și taxate corespunzător) sunt cele menționate mai sus. De exemplu, pensionarii care obțin ceva venituri ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca persoană fizică independentă (PFI), cei care obțin venituri din chirii, din dividende sau din drepturi de autor (dar nu prin contracte unde se face reținerea la sursă).
Prin urmare, orice pensionar care obține astfel de venituri trebuie să le declare prin D212 -- pe care le-a obținut anul trecut și/sau pe care estimează că le va obține anul acesta. În primul rând, e vorba de impozitarea cu 10% a acestor venituri, chiar dacă, să zicem, nu s-ar mai datora niciun fel de contribuție. Și chiar și cei care ar fi scutiți de impozit tot ar trebui să declare la Fisc ce și cât realizează într-un an.
De asemenea, D212 se folosește și pentru veniturile din 2017 și pentru ce se estimează a se realiza în 2018. Dacă estimările se dovedesc, la final de an fiscal, greșite, se vor face corecturi la momentul respectiv. Până la 16 iulie însă estimările trebuie făcute prin D212.
Pragul de 22.800 de lei ce relevanță are?
O chestiune care s-a înțeles greșit în legătură cu depunerea acestui formular este legată de un prag de 22.800 de lei (12 salarii minime brute). Pragul acesta e luat în considerare, conform Codului fiscal, pentru a seta limita de la care obținătorii de venituri datorează contribuții sociale pentru respectivele venituri. Astfel, potrivit Codului, cei care obțin într-un an venituri sub 22.800 de lei nu datorează CAS și CASS, dar, dacă vor, pot să le plătească.
Însă pragul de 22.800 de lei nu are legătură cu obligația de a completa și depune declarația unică 212. Prin urmare, orice pensionar care a obținut anul trecut și/sau obține în 2018 venituri precum cele mai sus enumerate e obligat să depună D212 la Fisc până la cel târziu 16 iulie 2018.
"O pensionară cu pensie anticipată dacă realizează venituri ca PFI sub 22.800lei/an trebuie să depună D212? Datorează CAS și CASS?? Veniturile din activități independente (comisioane) se cumulează cu pensia anticipată?", a întrebat un contribuabil, într-una dintre sesiunile de asistență online pentru contribuabili organizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recent pe tema declarației unice 212.
Lămurirea reprezentanților ANAF la această situație a fost următoarea: "Dacă estimaţi pentru anul 2018 venituri din activităţi independente sub plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară, AVEŢI obligaţia depunerii Declaraţiei 212, completând datele privind venitul estimat. Nu datoraţi contribuţii de asigurări sociale de sănătate dacă veniturile realizate cumulat, în afară de pensie, din activităţi independente şi din alte categorii de venituri (chirii, dobânzi, dividende, etc ) nu depăşesc plafonul de 22800 lei".
Important! Pensionarii nu datorează contribuția la pensie pentru veniturile obținute pe lângă pensie, oricât ar fi ele de mari. Dar, dacă sar de 22.800 de lei pe an la veniturile respective, datorează CASS obligatoriu.
Cum se datorează CASS
Întrebare contribuabil: "Un pensionar care are PFA la venit real, prestări servicii, a realizat în 2017 un venit care a depășit plafonul de 12 salarii minime, însă în 2018 a estimat un venit sub plafon. Ce obligații de plată are de declarat în D212? Dacă de plata contribuției la pensii este scutit, va fi scutit și de sănătate pentru că a estimat un venit sub plafon?"
Aici, reprezentanții ANAF au oferit următoarea lămurire: "În D212 se completează informații privind veniturile realizate în anul 2017. Totodată se declară şi veniturile estimate pentru anul 2018 pentru care se calculează impozit pe venit în cotă de 10%. În cazul pensionarilor care realizează venituri din activităţi independente nu se datorează CAS pentru aceste venituri. În situaţia în care persoana respectivă realizează şi alte venituri în afara pensiei, care cumulate depăşesc plafonul de 22.800 lei se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în anul 2018".
Așadar, dacă un pensionar obține și venituri din drepturi de autor (pentru care nu se face reținerea la sursă) și dintr-unul sau mai multe contracte de închiriere, să zicem, iar toate aceste venituri cumulate depășesc 22.800 de lei, așa cum punctează și Fiscul, se datorează CASS. Iar asta chiar dacă pensionarii sunt oricum asigurați la sănătate, în virtutea Codului fiscal, pentru că obțin venituri din pensie.