Declarația fiscală unică (formularul 212) a fost introdusă în legislație prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888/2018, în urma modificărilor aduse Codului fiscal luna trecută, prin OUG nr. 18/2018.
Practic, de acum înainte, D212 se folosește de către toate persoanele care obțin venituri din România, din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale), din drepturi de autor, din chirii, din investiții, din agricultură, silvicultură și piscicultură, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit, indiferent dacă obțin profit sau pierdere din activitățile respective și indiferent dacă impozitul se stabilește în sistem real, pe baza normelor de venit sau prin cote forfetare de cheltuieli.
Termenul de depunere a acestei declarații pentru 2018 este 15 iulie (care devine, de fapt, 16 iulie, pentru că 15 iulie este o zi de duminică). Momentan, nu există decât varianta depunerii sale în format fizic, pentru că formularul electronic nu este încă gata -- dar se lucrează la el, conform recentelor informații ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre completarea declarației unice 212 pentru mai multe categorii de venituri extrasalariale și modul de rectificare a informațiilor din declarația depusă anterior, în conformitate cu indicațiile autorităților.
Se duc la Fisc mai multe formulare 212?
Este o întrebare comună printre cei care se văd obligați să depună acest formular la Fisc în perioada următoare: dacă obțin venituri de mai multe feluri dintre cele pentru care se folosește formularul 212 ori dacă, după depunerea declarației, încep să obțină și alte tipuri de venituri extrasalariale, cum se procedează?
Modelul declarației, așa cum este oferit de ANAF pe site-ul propriu, vine însoțit și de o lungă listă de explicații și indicații de depunere și completare a formularului 212. În ceea ce privește depunerea acestuia la organul fiscal, în indicațiile ANAF (reluate, cu exactitate, de către reprezentanții Agenției în cele două sesiuni online de întrebări și răspunsuri organizate pe marginea lui D212) se arată faptul că nu trebuie depusă câte o declarație unică pentru fiecare tip de venit obținut de un contribuabil, ci se folosește aceeași declarație și anexa acesteia.
"Declarația se completează pe surse și categorii de venit, de către contribuabil sau de către împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, înscriind corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației fiscale a contribuabilului. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligația depunerii declarației unice vor completa câte o secțiune pentru fiecare categorie și sursă de venit, atât pentru veniturile realizate în anul 2017, cât și pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv secțiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse și categorii de venit din România sau din străinătate și/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse și categorii de venit), utilizând și «Anexă nr. .... la Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice», care se atașează la declarația unică", potrivit ghidului ANAF.
Rectificările, necesare la orice modificare în situația contribuabilului
Firește, de la momentul X, când se depune declarația unică, pot interveni apoi modificări în situația contribuabilului -- apare o sursă nouă de venituri, să zicem, iar ea trebuie declarată. În acest caz, se va depune o declarația rectificativă (una dintre primele secțiuni din declarația 212 se referă la rectificarea declarației deja depuse, cu privire la veniturile obținute din 2017 sau cu privire la cele estimate pentru 2018).
"Veniturile necuprinse în declarația inițială se declară prin depunerea unei declarații rectificative", se precizează în ghidul declarației 212. Rectificativa nu este un formular distinct, cu un număr diferit. Este unul și același formular 212.
De altfel, a subliniat ANAF recent, într-una dintre sesiunile de asistență online desfășurate, orice modificare în situația contribuabilului cu privire la date și informații cuprinse în D212, trebuie corectată cât mai curând și în declarația depusă, printr-o declarație rectificativă.
În această idee, o întrebare pusă ANAF-ului recent a fost următoarea: un avocat colaborator al unui cabinet de avocatură trebuie să depună formularul 212 de fiecare dată când își schimbă, în decursul anului 2018, casa de avocatură cu care colaborează?
Răspunsul reprezentanților instituției a fost următorul: "Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectată de contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile nu mai corespund celor din declarația depusă anterior, prin depunerea unei declarații rectificative. Declarația rectificativă se întocmește pe același formular, bifându-se cu X căsuțele aflate pe prima pagină a formularului (capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018, după caz) și se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în capitolul supus rectificării, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială".