Măsura apare în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Documentul a trecut de Parlament, dar s-a oprit la șeful statului, deoarece acesta l-a contestat la CCR. Până nu se pronunță Curtea, nu știm dacă legea se va aplica sau va fi întoarsă în Parlament pentru reexaminare.
Dacă s-ar aplica, propunerea legislativă va permite aleșilor locali să dețină funcții și în mediul privat. Mai exact, primarii, viceprimarii, primarul general al Bucureștiului, dar și consilierii locali și cei județeni vor putea ocupa o funcție în sectorul privat, dar, pentru a putea face asta, va fi esențial ca atribuțiile exercitate să nu fie legate de cele exercitate ca primari, viceprimari sau consilieri.
Potrivit legislației, în acest moment, primarii, viceprimarii și primarul general al capitalei pot exercita funcții sau activități doar în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice. Totodată, aceștia nu pot deține, pe durata exercitării mandatului, funcția de consilier județean, iar o persoană nu poate exercita concomitent un mandat de consilier local și unul de consilier județean.
O altă modificare propusă prin acest proiect de act normativ este legată de durata stării de incompatibilitate a aleșilor, și anume proiectul propune ca starea de incompatibilitate să dureze până la sfârșitul mandatului alesului local sau până când funcția sau calitatea care a determinat această stare de incompatibilitate a încetat. Suplimentar, proiectul mai stipulează ca faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate să se prescrie într-un termen de trei ani de la data săvârșirii acestora.
Atenție! Proiectul NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie semnat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Dar, mai întâi, CCR trebuie să decidă dacă proiectul este constituțional sau nu.
Comentarii articol (0)