Persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, fie ca PFA, fie ca ÎI sau IF, datorează anul acesta contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, după cum urmează:
- CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei);
- CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).
Trebuie menționat faptul că obligația de a le plăti apare doar atunci când veniturile anuale depășesc nivelul a 12 salarii minime brute, după cum am explicat într-un articol anterior.
Totodată, aceste categorii de contribuabili vor achita și un impozit pe veniturile obținute pe durata unui an fiscal, diferențiat pentru PFA-urile în sitem real și cele care aplică norma de venit.
Valoarea totală a obligațiilor sociale datorate pe durata unui an este influențată exact de valoarea impozitului pe venituri, iar în cele ce urmează este estimată povara fiscală totală pentru PFA-urile în sistem real și cele care calculează impozitul pe baza normei de venit.
În continuare, abonații premium pot citi despre:
- obligațiile fiscale pe care le are de plătit o PFA ce își determină impozitul în sistem real;
- obligațiile fiscale pe care le are de plătit o PFA ce își determină impozitul pe baza normelor de venit;
- în ce situație este mai mare povara fiscală suportată de către PFA-uri.
1. Obligațiile fiscale pentru o PFA în sistem real
Un PFA în sistem real este impozitat la valoarea venitului net, care se obține ca diferență între venitul brut încasat și valoarea totală a cheltuielilor deductibile.
Impozitul pe veniturile nete astfel calculate este de 10%, din care s-au dedus și valoarea CAS și CASS.
În cazul exemplului prezentat în tabelul de calcul atașat acestui articol, contribuțiile sociale sunt socotite la valoarea unui salariu minim brut pe economie, respectiv 1.900 de lei, fără a conta valoarea efectivă a veniturilor brute înregistrate pe parcursul unui an:
- CAS este în procent de 25% din această valoare, respectiv 475 de lei / lună;
- CASS este în procent de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, ceea ce corespunde unei plăți lunare de 190 de lei.
În ceea ce privește impozitul pe venituri, o PFA ce aplică sistemul real de impozitare are posibilitatea de a-și deduce o bună parte a cheltuielilor operaționale anuale, numite cheltuieli deductibile. În exemplul prezentat în acest articol, am luat în calcul o valoare totală a cheltuielilor deductibile în sumă de 25.000 de lei / an. Astfel, impozitul pe venituri de 10% se aplică veniturilor anuale nete în sumă totală de 67.020 de lei, rezultând o obligație de plată de 6.702 lei / an.
Totalul costurilor anuale este format din contribuțiile sociale și impozitul pe venituri, reprezentând o valoare de 14.682 de lei.
2. Obligațiile fiscale pentru o PFA cu normă de venit
În cazul unei PFA ce aplică un sistem de impozitare pe baza normei de venit, valoarea totală a contribuțiilor sociale, respectiv CAS și CASS, este estimată în același fel ca în cazul unei PFA în sistem real.
Prin urmare, suma anuală ce trebuie plătită pentru CAS și CASS este tot de 7.980 de lei.
Diferența de impozitare față de o PFA ce aplică sistemul real este dat de utilizarea unor norme de venit, stabilite în mod diferit în funcție de județ, domeniul de activitate desfășurat, dar și de zona în care activitatea este desfășurată.
Normele anuale de venit pe anul 2018, stabilite pentru activități independente, sunt impuse conform articolului 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pot fi verificate pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, respectiv aici.
Impozitul pe venituri este în procent de 10% și se aplică normei de venit. În exemplul prezentat în tabelul de calcul atașat la finalul acestui articol am luat în calcul suma de 23.000 de lei ce corespunde unei activități de închiriere de camere în scop turistic desfășurată în sectorul 2 din București.
Totalul costurilor anuale este format din contribuțiile sociale și impozitul pe venituri, reprezentând o valoare de 10.280 de lei.
Concluzie: Povara fiscală e mai mică pentru cei cu normă de venit
Din calculele prezentate anterior se poate trage concluzia că o PFA ce aplică sistemul de impozitare bazat pe norma de venit este avantajată în comparație cu o PFA în sistem real. Astfel, impozitulele datorate în ipotezele de mai sus sunt de 10.280 de lei, respectiv de 14.682 de lei. Cu toate acestea, povara fiscală poate fi egală doar dacă valoarea cheltuielilor deductibile în cazul unei PFA în sistem real ar fi mai mari.
Comentarii articol (2)