Buna ziua,
1. Impozitul pe venit
In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate.
Se poate opta pentru una din cele 2 variante de impozitare:
1. impozit determinat pe norme de venit.
Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita de finantele publice teritoriale in functie de tipul activitatii ( codul CAEN), daca activitatea se afla in lista celor ce pot fi impoziate pe norma de venit. In acest caz se aplica 16% la norma de venit aferenta.
2.Impozitul in sistem real se determina pe baza contabilitatii in partida simpla. Baza de impozitare se determina ca si diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile achitate in cursul exercitiuli financiar. Asupra bazei se aplica cota de 16%.
- Regularizarea se face la sfarsitul anului pe baza venitului net realizat decalrat prin formularul 200
2. CASS- Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, in cazul impunerii in sistem real, prin aplicarea cotei contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra bazei de calcul determinata ca si mai sus.
3. CAS - se datoreaza de catre PFA care nu este deja asigurat ( nu este angajat cu CM , nu este pensionar)
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale
In afara declaratiilor 200 si 220, un PFA este obligat sa depuna si alte declaratii:
Daca are salariati inregistrati, va depune declaratia 112. Declaratia va fi urmata de modificarea vectorului fiscal la ANAF, prin depunerea in termen de 30 de zile a declaratiei 070.
Va depune 392, in functie de modul in care este inregistrat: ca platitor de TVA sau neplatitor de TVA.
Daca este inregistrat cu TVA, trimestrial va depune 300 si 394;
Daca are intracomunitare va depune 390. In cazul acesta se va schimba perioada fiscala de la trimestrial la lunar si pentru declaratiile 300 si 394.
Daca e platitor de TVA va depun in ianuarie, declaratia 094 – cifra de afaceri.