Articol scris de Anca Vlad
Într-o dimineață, în timp ce-și făcea duș, Jodie a simțit o durere puternică în abdomen. A reușit să se îmbrace și s-a dus la spitalul din localitate împreună cu cei patru copii ai ei. Acolo, i-a lăsat pe băieții mai mari – de 8 și 10 ani – în afara Departamentul de Urgențe unde ar fi trebuit să aștepte o vecină care urma să-i ducă la școală, așa cum se înțeleseseră.
Din nefericire, femeia a ajuns la spital în 40 de minute, timp în care copiii au fost abordați de trei străini care au încercat să-i convingă să intre în baia spitalului.
„Povestea lor și faptul că i-am lăsat acolo singuri m-a făcut să simt vinovată, dar și recunoscătoare”, scrie Jodie.
„În timp ce stăteau pe o bancă, s-au apropiat de ei o femeie și doi bărbați punk. Femeia i-a rugat să se ducă la baie, unde se ascundea iubitul ei de teama medicului, ca să-l convingă să iasă și să fie tratat. Băiatul de 10 ani a răspuns politicos: „Nu, mulțumesc”, dar străina a insistat. „Te rog. I-ai putea salva viața doar ducându-te în baie și convingându-l că e în siguranță aici și că trebuie să se trateze”.
Copilul a refuzat din nou și, în cele din urmă, străinii au plecat. În timp ce copiii îi povesteau întâmplarea, Jodie recunoaște că a rămas cu gura căscată. Pe de altă parte, a fost fericită să afle de ce au refuzat copiii să le dea ascultare străinilor. Copilul i-a amintit de una dintre regulile de siguranță din familie, reguli pe care ea a început să-i învețe în urmă cu câțiva ani, cea mai importantă dintre ele fiind cum să-ți dai seama dacă o persoană e dubioasă. „Mama, am știut imediat că sunt dubioși, pentru că ne-au cerut ajutorul. Adulții nu le cer ajutorul copiilor”.
Regulile de siguranță: Ce este o persoană dubioasă?
Conceptul a fost creat de Safely Even After, un program pentru părinți și copii. Fondatoarea acestui program, Pattie Fitzgerald, sfătuiește părinții să nu le mai spună copiilor să nu vorbească niciodată cu străinii, pentru că într-o zi, ar putea avea nevoie de ajutorul unuia. Mai bine ar fi să-i învețe câteva reguli de siguranță cu ajutorul cărora să-și dea seama care străin e dubios. Una dintre ele este: „Dacă un adult are nevoie de ajutor, îl cere unui alt adult, nu unui copil”. O altă regulă e că atunci când, la locul de joacă sau pe stradă, un adult vrea să răpească un copil, acesta trebuie să se zbată și să strige că e răpit, pentru ca trecătorii să nu creadă că e un copil care face o criză de nervi, ci e în pericol.
În general, „adulții siguri” sunt persoanele oficiale (polițiști aflați în exercițiul funcțiunii, medici, profesori), dar și casiera unui magazin, care poate ajuta un copil rătăcit. Din nefericire, unui om rău intenționat îi ia mai puțin de un minut să ademenească un copil.
Rețineți, copiii au intuiție și simțul pericolului, dar au nevoie să fie ghidați ca să-și dea seama ce e bine și ce e rău și să poate face diferența.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)