Profităm de ocazie să îți amintim că atenționările nu înseamnă că declarația nu a fost depusă cu succes, ci doar că sunt anumite elemente care diferă de regulile din structura lui D112.
Dacă, în schimb, pe recipisă apare "Erori", atunci declarația nu a fost depusă din punctul de vedere al Fiscului, deci trebuie să corectezi și să retrimiți.
Dar hai să luăm pe rând câteva din cele mai întâlnite erori și atenționări pe D112, cu rezolvarea lor:
- Contribuțiile la contractele part time: indiferent de aplicația de salarii pe care o folosești, toate transferând corect sumele din statul de plată în D112, ai observat că pdf-ul însă are o “logica” a lui, care ne cam pune la muncă manuală.
Practic, pentru cei care au venitul brut sub 1.900 lei la societatea respectivă, dar sunt încadrați la capitolul excepție, pdf-ul recalculează contribuțiile la 1.900 lei, ca urmare, la acești salariați va trebui să modificăm manual sumele, pe rd. 10 și 11.
Mai trebuie să reținem însă, că xml-ul și recipisa vor conține atenționări pentru acești salariați, tocmai datorită acestui calcul. Dar, din august 2017 până acum, ne-am cam obișnuit cu ele, nu-i așa?
- Strâns legat de situația de mai sus, mai apare frecvent o eroare la D112. Este posibil, dacă nu sunt corectate bine creanțele respective de care vorbeam mai sus, la acei salariați part time să mai apară o eroare pe recipisă. Atenție, nu va apărea la validarea pdf-ului, ci pe recipisă.
Eroarea respectivă va avea un mesaj diferit, în funcție de creanță, unde nu e corect: "Creanță 02. Contribuția individuală de asigurări sociale reținută de la asigurați diferă de suma calculată eroare regulă: A21.2 (pt. cod Oblig = 412) suma introdusă (1.000) = suma calculată conform regulii (1.050)".
Ce trebuie făcut? Mai întâi verifică cu atenție toți salariații excepții, dacă atunci când s-au corectat sumele manual, nu cumva s-a greșit sau s-a uitat vreunul.
Apoi, pentru siguranță, poți să dai și “actualizare creanțe” din butonul de la finalul creanțelor globale.
- Odată cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2018 și modalitatea de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru concediile medicale, este posibil să apară o atenționare asemănătoare celor pentru part time, că nu corespunde suma de pe creanțe cu suma calculată. Dacă nu se mai nu se mai modifică nimic, odată cu 01 iulie, revenind la calculul din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018, această atenționare ar trebui să dispară.
- O altă atenționare întâlnită frecvent, care nu ține de calcul, este cea cu data certificatului medical: “data acordării certificatului medical inițial trebuie să fie aceeași cu data de început a perioadei de valabilitate sau mai mare cu cel mult o zi”. Asta este o atenționare care supără mulți contabili, nu-i așa? Că doar certificatul medical nu este acordat de el și poate ar trebui și medicii să fie atenți la astfel de lucruri.
- Atenție mare la zilieri! Dacă aveți, în declarație trebuie să specificați foarte clar la secțiunea C, tip contract, în ce categorie intră, întrucât s-a detaliat foarte mult acel punct 3 unde îi încadrați în trecut.
- Tot ca noutate, de anul acesta, deși D112 nu o să va dea nici atenționări și nici erori, nu uitați când aveți concedii medicale, nu are importanță de care, să treceți codul de diagnostic. Este obligatoriu de anul acesta, când vă duceți cu dosarul la casa de sănătate.
Cam acestea ar fi cele mai întâlnite atenționări și erori în D112, lista nefiind, evident, una închisă. Nu putem decât să sperăm că vom scăpa în curând măcar de unele atenționări, cu dezvoltări din partea ANAF pe D112.
Notă: Articolul a fost publicat inițial pe blogul CIEL România.