Recent, normele Codului fiscal au fost modificate pentru a extinde sfera microîntreprinderilor care pot aplica cota de impozitare de 1% asupra veniturilor. Concret, autoritățile au stabilit că, pentru a fi impozitate cu doar 1%, microfirmele pot avea chiar și salariați cu contractele de muncă suspendate.
În continuare, abonații avocatnet.ro premium pot afla ce riscă microfirmele care folosesc salariați în timpul suspendării lor și principalele situații în care contractele individuale de muncă pot fi suspendate.
Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat este considerată, conform Codului muncii, muncă nedeclarată pentru care angajatorii riscă amendarea.
Sancțiunea este o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de inspectorii muncii că lucrează în perioada suspendării. Însă, în total, nu se poate depăși valoarea cumulată de 200.000 de lei.
Microîntreprinderile se pot folosi de salariații cu contractele de muncă suspendate pentru a li se aplica impozitul pe venituri în cotă de 1%, din moment ce inexistența angajaților implică aplicarea unui impozit în cotă de 3% pe venituri.
În perioada suspendării, salariații nu pot lucra pentru angajatorul lor, nu sunt plătiți, iar firma nu datorează taxe la stat. Așadar, dacă microfirmele folosesc la muncă salariați suspendați pentru a plăti dări mai mici la stat riscă să fie sancționate de autorități.
„Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părților sau prin actul unilateral al uneia dintre părți. Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor de natură salarială de către angajator”, scrie în Codul muncii.
Suspendarea de drept (adică automată) poate să intervină, de exemplu, la intrarea în concediul de maternitate și în concediul medical sau în cazul arestului preventiv.
Suspendarea din inițiativa salariatului poate apărea, de exemplu, la intrarea în concediul pentru creșterea copilului sau în concediul paternal, iar din inițiativa angajatorului - în perioada detașării sau a întreruperii temporare a activității.
Comentarii articol (0)