avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit microintreprindere 2016
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit microintreprindere 2016

Detin un SRL cu un singur angajat cu 4 h/zi. Pana acum am platit impozit pe venit 3% pe cifra de afaceri. Cu noul cod fiscal, care va fi impozitul pe venit la 1 anjajat part -time vs 2 angajati ( 1 cu 4 h/zi si altul cu 8h /zi)?
E vreo scutire daca persoana cu norma intreaga angajata are varsta de 58 ani?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:03, 10 Ianuarie 2016
Va redau din codul fiscal ART. 51 - Cotele de impozitare

(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
(4) În sensul prezentului articol, prin salariat se înţelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;

b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariaţi se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariaţi şi care aplică cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), al căror raport de muncă încetează, condiţia referitoare la numărul de salariaţi se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiaşi trimestru sunt angajaţi noi salariaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul imp micro stela chelner stela chelner Buna ziua, La calculul impozitului pe micro. , contractul de munca pe perioada determinata este valabil ca si cel pe perioada nedetrminata? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Impozit de 1% sau 3% ? ionita nicolae ionita nicolae Cat platesc impozit daca am o microintreprindere cu un angajat fara norma intreaga? (1% sau3%) (vezi toată discuția)
Revisal Laszlo Ecaterina Laszlo Ecaterina o societatea nou infiintata (06.08.2019) ce termen are pentru angajarea unui salariat cu cintr. de munca. (vezi toată discuția)