microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat vor aplica o cotă de impozitare de 3%.
Potrivit normelor în vigoare, salariat înseamnă acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
-au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de
normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
-au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia
acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Norme de aplicare:
(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariați și care aplică cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru sunt angajați noi salariați.
(6) Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariați, în situația în care numărul acestora se modifică, în scopul menținerii/modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noii salariați trebuie angajați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.