Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce a ajuns recent în atenția parlamentarilor pentru dezbatere, vizează recalcularea pensiilor unor categorii de români. Pentru a se aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, propunerea legislativă stipulează ca pensiile celor ce au ieșit la pensie înainte de începutul anului 2011, care au fost deja majorate în baza Legii nr. 192/2015 și pentru calcularea cărora au fost folosite stagii complete de cotizare, dar diferite de cele folosite la stabilirea pensie, să se recalculeze. Potrivit proiectului, dacă au o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens, pentru calcularea punctajului mediu anual al acestor persoane se va folosi stagiul complet de cotizare stabilit prin hotărâre.
Măsura recalculării pensiilor este propusă pentru a repara discriminările apărute în urma recalculărilor anterioare. Mai exact, s-a constat că există diferențe între pensiile celor care au lucrat în același loc de muncă, același număr de ani și în aceleași condiții de muncă, dar în perioade diferite, respectiv s-au pensionat înainte de ianuarie 2011 sau ulterior acestei date.
"Inechitatea s-a produs ca urmare a majorării stagiului complet de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani pentru determinarea punctajului mediu anual. S-a încălcat astfel principiul egalității de tratament între cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și cei pensionați ulterior, pentru care Legea 155/2016 a stabilit un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, respectiv 25 de ani", sunt de părere inițiatorii proiectului de act normativ.
Propunerea legislativă nu aduce nicio modificare vârstei de pensionare sau numărului de persoane ce primesc pensii de stat, ci doar oferă posibilitatea unor pensionari de a solicita recalcularea pensiei primite.
Atenţie! Proiectul de mai sus NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)