Hotărâre a Guvernului pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Detalii
Precizarea care se impune este aceea că actul normativ în discuție este în stadiu de proiect. Deocamdată se află în dezbatere publică până în data de 12 septembrie 2016.
Cea mai mare nedumerire(neintelegere) pentru mine este urmatoarea:
Legea 192/2015:
(4) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1) (3), rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual....
Hotararea de Guvern:
(13) Prevederile alin. (8), (9), (10) și (12) se aplică și pentru persoanele în situația cărora, în
baza unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau, după caz, a unor hotărâri
definitive, la determinarea punctajului mediu anual, în baza căruia a fost calculat cuantumul
pensiei, s-a utilizat un stagiu complet de cotizare mai mic decât cel prevăzut de legislația în
vigoare la data stabilirii drepturilor de pensie.
Pentru mine cele doua prevederi se contrazic.
Se aplica, dar nu se modifica.
Concret, cazul meu:
Mi-am deschis drepturile pe legea 3/1977
Am avut stagiul complet de 30 de ani(legea 19/2000).
Am castigat definitiv in instanta pe Decizia nr.11/2015 a ICCJ un stagiu de 20 de ani, reglementat de art.14 din legea 3/77.
Prin trecerea de la stagiul complet de 30, la cel de 20 de ani am castigat la pensie 5,17%.
Daca voi fi trecut la cel din anexa 5 a legii 263/2010 voi pierde 20,3765%.
Pentru avocati ci cei cu studii juridice:
Prin hotarare definitiva am trecut de un stagiu complet de cotizare de 30, la unul de 20 de ani.
Poate o lege sau o hoatare de guvern sa anuleze hotararea instantei si sa fiu trecut la un stagiu complet de 34 de ani si 4 luni ?
Domule Carp, așa cum am scris mai sus acesta este un proiect de act normativ. Asta înseamnă că poate ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial complet modificat față de forma în care se află acum în dezbatere sau chiar se poate întâmpla să nu fie adoptat niciodată.
Prin urmare, orice discuție pe un proiect de act normativ este prematură și inutilă. Discutăm după ce actul va fi publicat în Monitorul Oficial.
Este bine sa faceti observatii scrise la proiectul de act normativ si sa le trimiteti la ministerul muncii cu confirmare de primire.
Avand si eu hotarare judecatoreasca definitiva (astept decizia de la CTP), nu cred ca se poate aplica retroactiv o HG si nici daca se emite totusi, HG nu poate modifica o hotarare judecatoreasca definitiva. Ar fi prea multe procese noi, pe rol si de aceasta data cu solicitare de daune morale si/ sau daune materiale, consistente, la persoana responsabila (nu fata de CNPP/ CTP).