Cu arome fructate, taninuri moderate și o aciditate balansată, Merlot-ul este ideal pentru orice combinație culinară și o alegere sigură pentru orice ocazie. Da, nu cere același respect așa cum face un Cabernet Sauvignon îndrăzneț, dar, în unele cazuri, nu cere nici același preț, reprezentând o alegere calitate-preț mai avantajoasă.
Știai că:
- Merlot este al doilea cel mai plantat strugure din întreaga lume? (Cabernet Sauvignon este cel de pe locul I)
- Merlot este cea mai plantată varietate în Bordeaux?
- Cabernet Franc este tatăl Merlot-ului, dar Magdeleine Noire des Charentes, o varietate veche ezoterică, descoperită prin testarea ADN, este mama lui?
- Denumirea de „Merlot” este tradusă „mica pasăre neagră” într-un dialect franțuzesc vechi?
- Petrus, unul dintre cele mai râvnite (și contrafăcute) vinuri de pe această planetă, este realizat aproape în întregime din Merlot? Acest vin de Bordeaux costă undeva între 2.000 și 5.000 de dolari pe sticlă.
Profilul degustării Merlot-ului și cuplarea cu produsele alimentare
Așteaptă-te ca papilele tale gustative să fie întâmpinate de arome de cireșe negre, prune, ciocolată, ierburi uscate și cedru. Majoritatea vinurilor Merlot sunt „plasate” în mijlocul spectrului vinurilor roșii, cu niveluri medii de taninuri, aciditate și alcool. Vinurile Merlot excepționale sunt atât de îndrăznețe încât pot fi confundate cu cele din Cabernet Sauvignon.
Pairing-urile ideale includ carnea de curcan, de porc, legumele rădăcinoase, salatele de iarnă, tocănițele și nu numai. Trebuie evitată combinarea Merlot-ului cu pește, mâncăruri din legume verzi sau mâncăruri picante, deoarece poate să copleșească sau să fie copleșit.
Comentarii articol (0)