Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre propunerile pentru stabilirea mai clară a perioadelor maxime pentru desfășurarea inspecțiilor fiscale la companii și perioadele maxime actuale pentru desfășurarea inspecțiilor fiscale.
CCF a trimis recent Ministerului Finanțelor mai multe propuneri pentru îmbunătățirea prevederilor Codului de procedură fiscală, iar unele sunt pentru clarificarea perioadelor maxime ale inspecțiilor fiscale. Ca să se aplice, modificările trebuie incluse într-un proiect de act normativ, aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
Perioadele maxime ale inspecțiilor fiscale ar putea să fie stabilite mai clar pe viitor, în sensul de a elimina posibilitatea includerii în acestea a perioadelor de suspendare. Atunci când este atinsă durata maximă, inspecția fiscală trebuie să înceteze automat, acesta fiind motivul pentru care stabilirea clară a perioadei este importantă.
„În cazul în care inspecția fiscală nu se finalizează într-o perioadă reprezentând dublul perioadei prevăzute la alin. (1) (al articolului 126 din Codul de procedură fiscală - n. red.), în care nu se includ perioadele de suspendare legală a inspecției fiscale, inspecția fiscală încetează, fără a se emite raport de inspecție fiscală și decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere”, scrie în documentul transmis de CCF la Finanțe.
Mai precis, este vorba de o perioadă maximă de 360 de zile pentru companiile mari (și pentru cele care au sedii secundare, indiferent de mărime), de 180 de zile pentru companiile mijlocii și de 90 de zile pentru celelalte firme.
Reprezentanții Camerei Consultanților spun că acum există două interpretări diferite, ceea ce înseamnă că în unele cazuri sunt luate în calcul și perioadele în care inspecțiile sunt suspendate.
În plus, CCF subliniază că inspectorii fiscali ignoră uneori prevederea ce stabilește că la atingerea perioadei maxime inspecția se oprește fără a se mai încheia vreun act. Din acest motiv, Codul ar putea fi completat astfel încât raportul de inspecție și decizia de impunere/decizia de nemodificare a bazei de impunere să fie considerate nule dacă sunt încheiate atunci când inspecția fiscală trebuie să înceteze automat la atingerea duratei maxime.
Prin inspecția fiscală se urmărește verificarea corectitudinii declarațiilor fiscale, precum și a respectării legislației fiscale și contabile. Informații suplimentare despre inspecția fiscală la firme pot fi găsite aici.
Atenție! Prevederile propuse de CCF nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie incluse într-un proiect de act normativ, adoptate și publicate în Monitorul Oficial.