Pozele și filmările făcute în spațiile publice pot fi publicate în presă sau pe rețelele sociale atunci când acestea arată persoane care își exercită profesiile.
„Dacă persoana este în spațiul public și își exercită meseria, poți să o fotografiezi. De exemplu, un politician care vorbește în public, un pictor în atelier sau un preot în biserică. Nu este nicio problemă dacă publici fotografia pe o rețea socială sau în presă”, ne-a spus Paul Cosmovici, managing partner la Cosmovici Intellectual Property.
Totuși, atunci când pozele sau filmările sunt făcute în timp ce o persoană își vede de viața sa privată, lucrurile nu mai stau așa simplu, pentru că este nevoie de acordul celui pozat sau filmat.
„Dacă politicianul, de exemplu, se află la cumpărături și o persoană l-a fotografiat, acea persoană ar trebui să îi ceară acordul de a publica fotografia respectivă și să spună în ce scop o va folosi, unde și în câte exemplare”, explică Paul Cosmovici.
Concret, specialistul spune că „Legea nr. 8/1996 prevede la articolul 88 că utilizarea unei opere care conține un portret necesită consimțământul persoanei reprezentate în acest portret, iar autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă ori să o utilizeze fără consimțământul succesorilor persoanei reprezentate, timp de 20 de ani după moartea acesteia”.
Comentarii articol (9)