avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Dreptul fotografului asupra pozelor
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Dreptul fotografului asupra pozelor

Buna. Vreau sa fac o sedinta foto nud. Vreau sa am dreptul sa public acele poze pe site ul personal, pe alte site uri de fotografie si nu numai. Modelul va fi renumerat si este constient de faptul ca pozele cu ea vor ajunge in mediul online si eventual printate in spatii publice sau private. Exista vreun model de contract care sa imi apere drepturile? Dincolo de faptul ca modelul este renumerat eu la randul meu muncesc la acele poze si vreau sa ma asigur ca nu vine modelul dupa o anumita perioada sa spuna: nu mai vreau ca aceste poze sa existe in mediul online... sau cu alte pretentii. Multumesc pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 19 Aprilie 2021
Legea nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe
art. (1) Dreptul autorului unei opere fotografice de a utiliza propria operă nu trebuie să prejudicieze drepturile autorului operei de artă reproduse în opera fotografică.
(2) Drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creată în executarea unui contract individual de muncă sau la comandă, se prezumă că aparțin, pentru o perioadă de 3 ani, celui care angajează sau persoanei care a făcut comanda, dacă prin contract nu s-a prevăzut altfel.
(3) Înstrăinarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului dreptului de autor asupra acesteia, dacă prin contract nu s-a prevăzut altfel.

art. 88
(1) Fotografia unei persoane, atunci când este executată la comandă, poate fi publicată, reprodusă de persoana fotografiată sau de succesorii săi, fără consimțământul autorului, dacă nu s-a convenit altfel.
(2) Dacă numele autorului figurează pe exemplarul original al fotografiei, el trebuie să fie menționat și pe reproduceri.

art. 89
(1) Utilizarea unei opere care conține un portret necesită consimțământul persoanei reprezentate în acest portret, în condițiile prevăzute de art. 73, 74 și 79 din Codul civil*). De asemenea, autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă ori să o utilizeze fără consimțământul succesorilor persoanei reprezentate, timp de 20 de ani după moartea acesteia, cu respectarea și a dispozițiilor art. 79 din Codul civil*).
(2) În lipsa unei clauze contrare, consimțământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remunerație pentru a poza pentru acel portret. De asemenea, existența consimțământului se prezumă în condițiile art. 76 din Codul civil*).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile de autor asupra fotografiilor Ralu0108 Ralu0108 Am facut 3 sedinte foto la acelasi fotograf, la diferite intervale de timp, ultima sedinta continand si poze nud. Nu am senmat nici un contract cu ... (vezi toată discuția)
Am cedat drepturile de autor asupra fotografiilor unei reviste si fotografiile au fost trimise si la alta revista. e legal? lollipop lollipop am facut poze pt click,am semnat un contract in care le cedez drepturi de autor.cineva fara acordul meu le-a trimis si la libertatea.cum ma pot apara in cazul ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor fotografii realizate in cadrul unui eveniment alinanegoita alinanegoita Bună seara! Vă prezint următoarea situație: Se fotografiază un eveniment (o nuntă). Mirii primesc albumul + pozele pe suport electronic. O cunoștință ... (vezi toată discuția)