Ralu0108 a scris:
Am facut 3 sedinte foto la acelasi fotograf, la diferite intervale de timp, ultima sedinta continand si poze nud. Nu am senmat nici un contract cu fotograful, eu fiind modelul. Am fost intrebata daca pozele mele pot fi publicate pe site-ul fotografului, si mi-am dat accordul verbal cu conditia ca eu sa vad inainte de publicare pozele respective. Dupa o anumita perioada de timp, o parte din pozele cu mine nud si seminud au aparut pe un site mult mai vizionat decat cel al fotografului, impreuna cu un text despre mine ( ce imi palce, ce fac, cu ce ma ocup) , aparitie care m-a deranjat foarte tare si mi-a stricat foarte multe colaborari pe plan social. De pe site-ul mai cunoscut informatiile au fost sterse dupa ce am cerut asta, dar pozele cu mine au ramas, pe mai multe site-uri.
Intrebarea mea este daca pot face ceva pentru ca fotograful sa scoata toate pozele cu mine de pe internet? Mi-a cerut bani pentru a sterge pozele de pe diferite site-uri, dar daca eu nu mi-am dat accordul ca ele sa fie publicate, are dreptul sa faca asta?
Notificati-l in mod oficial (printr-un executor judecatoresc) si solicitati stergerea respectivelor fotografii de pe toate site-urile.
Daca v-a cerut bani, pentru stergerea respectivelor fotografii de pe net, mie imi pare a fi o fapta ilegala (ipotetic, santaj).
Teoretic va prezint cateva dispozitii din Legea drepturilor de autor:
Art. 86:
"(1) Dreptul autorului unei opere fotografice de a exploata propria opera nu trebuie sa prejudicieze drepturile autorului operei de arta reproduse in opera fotografica.
(2) Drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creata in executarea unui contract individual de munca sau la comanda, se prezuma ca apartin, pentru o perioada de 3 ani, celui care angajeaza sau persoanei care a facut comanda, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.
(3) Instrainarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului dreptului de autor asupra acesteia, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.
Art. 87.
(1) Fotografia unei persoane, atunci cand este executata la comanda, poate fi publicata, reprodusa de persoana fotografiata sau de succesorii sai, fara consimtamantul autorului, daca nu s-a convenit altfel.
Art. 88.
(1) Difuzarea unei opere care contine un portret necesita autorizarea persoanei reprezentate in acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o comunice public fara consimtamantul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupa moartea sa.
(
2) In lipsa unei conventii contrare, autorizarea nu este ceruta daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza.
(3) Autorizarea nu este necesara pentru difuzarea unei opere care contine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activitatilor sale publice;
b) unei persoane a carei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezinta o adunare, un peisaj sau o manifestare publica."
Practic:
"Art. 139
(1) Incalcarea drepturilor recunoscute si garantate prin prezenta lege atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, potrivit legii. Dispozitiile procedurale sunt cele prevazute in prezenta lege, care se completeaza cu cele de drept comun...."