Achiziția de birouri, spații de lucru, clădiri și alte imobile utilizate de către companii pentru desfășurarea activităților economice proprii se poate realiza nu doar prin intermediul unui credit bancar, ci și prin intermediul unui alt instrument financiar dedicat acestor nevoi. Leasingul imobiliar, spre deosebire de creditele oferite de bănci, prezintă o serie de particularități, fiind destinat în special firmelor și într-o mai mică măsură persoanelor fizice.
Procedural, clienții vor trebui să identifice imobilul pe care intenționează să îl achiziționeze și să se adreseze apoi firmei de leasing. Aceasta va dispune efectuarea unei evaluări a spațiului indicat, pentru a valida datele tranzacției, precum starea tehnică sau prețul de achiziție.
Iată care sunt principalele caracteristici specifice contractului de leasing imobilar.
Spre deosebire de finanțarea imobilului prin intermediul unui credit bancar, în cazul finanțării prin leasing utilizatorul devine proprietar abia după plata ultimei rate (numită și valoare reziduală).
De aici decurge un alt avantaj oferit de acest instrument financiar. Având în vedere faptul că dreptul de proprietate este păstrat de către firma de leasing pe toată durata contractului, nu va fi necesară o altă garanție, ceea ce înlesnește procesul de creditare.
Finanțarea prin intermediul leasingului imobiliar impune plata unui avans, dar și păstrarea unui anumit procent din valoarea proprietății pentru finalul contractului. Cele două plăți la începutul și finalul contractului asigură un nivel sustenabil al ratelor, iar în cazul în care se impune pe durata derulării contractului o renegociere, firma de leasing va dovedi o flexibilitate mai mare decât o bancă. Prin urmare, eventualele întârzieri la plata ratelor va fi acceptată cu o ușurință mai mare, având în vedere că firma de leasing poate executa silit imobilul mult mai facil, din moment ce deține dreptul de proprietate.
În plus, în cazul unor clienți importanți care solicită o finanțare mai importantă, firma de leasing poate oferi servicii suplimentare privind administrarea clădirilor finanțate.
Leasingul imobiliar asigură și alte avantaje firmelor, iar cele mai importante dintre acestea sunt grupate în acest articol.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)