În primul rând, trebuie amintit faptul că finanțarea prin intermediul contractelor de leasing reprezintă o alternativă la creditele bancare. Spre deosebire de leasing, creditele bancare sunt mai costisitoare și, ceea ce este mai important, reprezintă un instrument financiar mai birocratic. În acest timp, un contract de leasing poate fi negociat, atât valoarea avansului, cât și a ratei reziduale putând fi stabilite de comun acord. În acest fel, ratele de leasing vor fi mai reduse, la un nivel sustenabil pentru societate.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- avantajele și dezavantajele leasingului în afaceri;
- leasing operațional vs. leasing financiar;
- leasing mobiliar și leasing imobiliar;
- asigurarea bunurilor luate prin leasing.
1. Cea mai potrivită soluție de finanțare pentru o firmă
Achiziția unui bun de folosință îndelungată, fie că este autoturism, apartament, sau echipamente tehnologice, ridică problema finanțării acestora și alegerea instrumentului financiar potrivit.
Atât finanțarea din surse proprii, cât și cele două soluții de finanțare externe (credit bancar sau contract de leasing) pot fi utilizate cu succes pentru implementarea planurilor de dezvoltare pe termen mediu și lung. În articolul dedicat acestui subiect am scos în evidență principalele elemente pe care antreprenorii trebuie să le ia în calcul atunci când își aleg sursa de finanțare.
2. Leasing operațional sau leasing financiar
Companiile care doresc să-și procure bunuri de folosință îndelungată (cel mai bun exemplu pentru acest caz fiind autoturismele) pot alege, în funcție de mai multe criterii, între finanțarea prin intermediul unui contract de leasing financiar sau a unui contract de leasing operațional.
Alegând contractul de leasing financiar, utilizatorul poate opta pentru achiziția bunului ce face obiectul finanțării externe, în timp ce această opțiune nu mai este disponibilă în cazul leasingului operațional.
3. De ce apelează societățile la finanțarea prin leasing
Leasingul asigură o flexibilitate mai mare, acesta fiind unul dintre principalele avantaje de care se bucură societățile care încheie astfel de contracte de finanțare pe termen lung. Totodată, valoarea avansului, dar și a ratei reziduale pot fi stabilite în funcție de preferințele utilizatorului, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la reducerea ratei lunare de leasing.
La finalul contractului, utilizatorul poate alege să achiziționeze bunul finanțat, să îl înlocuiască cu altul sau să înceteze contractul de leasing.
4. Principalele dezavantaje pe care firmele trebuie să le cunoască
Contractul de leasing nu presupune, în toate cazurile, faptul că utilizatorul va deveni la finalul operațiunii și beneficiar. Acest lucru poate fi un mare dezavantaj pentru acele firme care vor să achiziționeze bunul finanțat, astfel că, în aceste situații punctuale, creditul bancar este un instrument financiar mai potrivit.
Totodată, firma de leasing, în calitate de proprietar al bunurilor finanțate, va impune utilizatorului mai multe condiții în ceea ce privește asigurarea bunurilor sau condițiile în care acestea pot fi utilizate.
Pentru achiziționarea unui autoturism, persoanele și întreprinderile au de ales între trei soluții de finanțare: surse proprii, credit auto sau încheierea unui contract de leasing. În timp utilizarea unor fonduri proprii este preferată de mulți, la fel de adevărat este faptul că nu oricine dispune de asemenea resurse financiare, astfel că vor cântări avantajele și dezavantajele celor două instrumente de finanțare amintite anterior: creditul auto și contractul de leasing. Argumente în favoarea unui instument financiar sau altul au fost oferite în cadrul acestui articol.
6. Calculator de rate pentru leasing
După cum am menționat și anterior, leasingul asigură, spre deosebire de contractul de credit, o flexibilitate mai mare și rate negociabile. Prin urmare, este important să cunoaștem care este nivelul la care rata de leasing poate ajunge.
Leasingul imobiliar reprezintă un instrument financiar de care firmele se folosesc pentru achiziția de birouri sau alte clădiri destinate desfășurării activității. Deși este destinat în mod special firmelor, în anumite condiții leasingul imobiliar este agreat și de către persoanele fizice, care urmăresc în acest fel să evite birocrația ridicată de bănci.
Nevoia de a evita uzura fizică și morală a echipamentelor le-a împins pe societăți să cauze alternative la finanțarea prin intermediul creditelor bancare. Ca un element particular contractelor de leasing operațional, la finalul perioadei finanțate, utilizatorul nu deține dreptul de proprietate asupra bunurilor, astfel că își poate înlocui tehnologia deținută prin încheierea unui contract nou de leasing mobiliar.
9. Drepturile și obligațiile părților în contractul de leasing
Pentru a finanța diverse bunuri, societatea de leasing impune utilizatorilor mai multe obligații pe întreaga durată de valabilitate a contractului încheiat între cele două părți. În special, utilizatorul trebuie să anunțe finanțatorul și să obțină acordul acestuia ori de câte ori se modifică condițiile inițiale în care finanțarea a fost acordată. Pe de altă parte, atunci când nu dorește și proprietatea asupra bunului finanțat, utilizatorul trebuie să restituie bunul în conformitate cu prevederile agreate.
10. Cine plătește asigurarea bunurilor luate prin leasing
Deși dreptul de proprietate nu se poate transmite decât la finalul perioadei contactate, firmele se bucură de dreptul de utilizare asupra bunurilor obținute în urma contractului de leasing. Totuși, pentru a minimiza riscurile potențiale, finanțatorul decide încheierea unui contract de asigurare și impune utilizatorului plata polițelor de asigurare.
Pierderea, furtul, distrugerea parțială sau totală sunt doar câteva exemple de riscuri ce pot fi acoperite prin intermediul unei polițe de asigurare.
Mai mult, în cazul în care se produce riscul asigurat, deci bunul piere total sau parţial, iar despăgubirea nu acoperă prejudiciul produs, finanțatorul se poate întoarce împotriva utilizatorului din contractul de leasing.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.