Legislația privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice pentru persoanele fizice și persoanele juridice fără scop matrimonial urmează să fie modificată, în acest sens Guvernul adoptând miercuri un proiect de lege, ce va fi transmis Parlamentului pentru dezbateri. Pentru a se aplica, documentul trebuie adoptat de Parlament și semnat de șeful statului.
În prezent, persoanele fizice sau persoanele juridice fără scop patrimonial care desfășoară activități nonprofit ce contribuie la realizarea unor acțiuni sau programe de interes public general pot beneficia de finanțări nerambursabile din fonduri publice, procedura obținerii acestor fonduri fiind stabilită prin intermediul Legii nr. 350/2005.
Utilitatea schimbării legislative este justificată prin nevoia de adoptare a măsurilor legislative și pentru asigurarea unui cadru normativ clar și coerent în materia sistemului finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.
O primă schimbare adusă de acest proiect de act normativ constă în faptul că nivelul cofinanțării cheltuielilor proiectului de către beneficiari va fi redus de la 10% la doar 5% din valoarea cheltuielilor totale, iar până la jumătate din acești bani vor putea reprezenta muncă voluntară adusă de beneficiar. Conform expunerii de motive ce însoțește acest proiect de act normativ, cofinanțarea privată va fi păstrată pentru a asigura implicarea beneficiarului în egală măsură cu responsabilizarea acestuia.
Determinarea valorii contribuţiei în natură sub forma muncii voluntare se va realiza luându-se în considerare timpul efectiv dedicat implementării proiectului de către voluntari, în ore/zile. Baza de calcul a preţului unitar pentru munca voluntară va fi salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data publicării apelului de propuneri de proiecte.
O altă schimbare ce va fi adusă de noul act normativ constă în faptul că vor fi eliminate raportările la legislația în materia achizițiilor publice.
Persoanele fizice sau juridice fără scop patrimonial desfășoară activități ce răspund unor nevoi publice de interes general, astfel că nu mai sunt păstrate în legislație raportările la legislația în materia achizițiilor publice, așa cum se întâmplă în continuare în cazul achizițiilor realizate de către autoritățile publice.
Beneficiarii vor trebui să îndeplinească mai multe condiții
Proiectul de act normativ stabilește ce condiții vor trebui să îndeplinească persoanele fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial pentru a solicita sprijin nerambursabil. Astfel, va fi exclus din procedura de selecţie publică de proiecte, respectiv nu va fi eligibil solicitantul care se află în oricare dintre următoarele situaţii:
- nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată exigibile a impozitelor şi taxelor către stat (bugetul general și bugetele locale);
- furnizează informaţii false în documentele prezentate;
- face obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare.
Etapele derulării unui proiect
Procedura selecţiei publice de proiecte va cuprinde etape și faze, care se vor succeda cronologic, după cum urmează:
- etapa programării, care presupune elaborarea și publicarea de către autoritatea finanțatoare a programului anual pentru acordarea finanţărilor nerambursabile;
-
etapa lansării apelului de propuneri de proiecte de către autoritatea finanțatoare, care include:
- publicarea apelului de propuneri de proiecte și a documentației pentru elaborarea și prezentarea propunerii de proiect;
- depunerea în termen a propunerilor de proiecte de către solicitanți;
- etapa verificării îndeplinirii de către solicitanți a cerințelor de înregistrare;
-
etapa evaluării de către autoritatea finanțatoare a propunerilor de proiecte, care include:
- evaluarea tehnică și financiară a propunerilor de proiecte;
- stabilirea provizorie a listei proiectelor selectate spre finanţare;
- informarea solicitanților cu privire la rezultatele procedurii de evaluare;
-
etapa precontractării, care include:
- verificarea propriu-zisă a îndeplinirii cerințelor de eligibilitate;
- posibilitatea autorității finanțatoare de a solicita clarificarea unor aspecte din documentația depusă;
- stabilirea listei finale a proiectelor selectate spre finanţare;
- încheierea contractelor de finanţare nerambursabilă;
- publicarea anunţului privind acordarea finanțărilor nerambursabile;
- etapa implementării şi monitorizării contractelor de finanțare nerambursabilă;
- efectuarea unei analize privind eficacitatea utilizării fondurilor publice.
Lansarea apelurilor de propuneri de proiecte
Autorităţile finanţatoare vor stabili un program anual propriu pentru acordarea de finanţări nerambursabile care se publică pe pagina de Internet a autorităţii finanțatoare și în Monitorul Oficial al României în cel mult 30 de zile de la aprobarea bugetului propriu al autorităţii finanţatoare.
Cu toate acestea, publicarea programului anual pentru acordarea de finanţări nerambursabile nu va crea autorităţii finanţatoare obligaţia de a efectua respectiva procedură de selecţie publică de proiecte.
Autoritatea finanţatoare va avea obligaţia de a face cunoscută în mod public intenţia de a acorda finanţări nerambursabile. În acest sens, autoritatea finanţatoare va publica pe pagina proprie de Internet, precum și în cel puțin un cotidian central şi unul local, apelul de propuneri de proiecte şi documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea propunerii de proiect.
Proiectul de lege va abroga Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, dacă va ajunge să se aplice efectiv.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de către Parlament, promulgat de către președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)