Recent, oficialii OTIMMC au transmis beneficiarilor ce și-au implementat proiectele în mediul urban o solicitare prin care aceștia trebuie să își asume, printr-o declarație pe proprie răspundere, faptul că nu vor muta locul de implementare al proiectului din mediul urban în mediul rural. În cazul în care locul de implementare urmează să fie mutat în mediul rural, deși acordul de finanțare a fost încheiat pentru o afacere ce urma să se realizeze în mediul urban, beneficiarii ar putea risca pierderea finanțării nerambursabile.
Conform acordurilor de finanțare încheiate cu OTIMMC, beneficiarii trebuie să respecte obligațiile asumate pentru care au obținut punctaj în Planul de Afaceri completat online, prevederile acordului de finanțare precum și cele ale schemei de ajutor de minimis.
Totuși, grila de punctaj în baza căreia s-a realizat departajarea și selectarea pentru finanțare a proiectelor depuse nu prevedea drept criteriu de punctaj suplimentar locul de implementare al proiectului. Nici celelalte două documente amintite (acordul de finanțare sau schema de ajutor de minimis) nu fac referiri la obligația de a menține locul de implementare al proiectului în mediul urban.
Justificarea acestei măsuri este dată de faptul că finanțarea proiectelor din mediul urban a fost asigurată din fonduri europene, conform unui comunicat de presă publicat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pe site-ul oficial la începutul anului. În același timp, finanțarea proiectelor din mediul rural, dar și din regiunea București-Ilfov, a fost asigurată din bugetul de stat.
Astfel, o sumă de 93,7 milioane euro a fost alocată prin intermediul Programului Operațional de Capital Uman în cadrul unui apel de proiecte noncompetitiv, intitulat România Start-up Nation pentru finanțarea proiectelor implementate în mediul urban în cele șapte regiuni mai puțin dezvoltate. Cu ajutorul acestor bani, al căror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, urmau să fie sprijinite cel puțin 2.100 microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, urmând a fi create si menținute peste 4.200 locuri de muncă.
Prin semnarea acestei declarații pe proprie răspundere, beneficiarii finanțărilor se obligă să-și mențină investiția în mediul urban, decontarea investițiilor realizate urmând a fi făcută din surse europene.