Investițiile realizate de către companii în utilaje, echipamente de lucru, clădiri sau autovehicule necesită imobilizarea unor surse importante de bani pentru perioade de cel puțin câțiva ani. Prin urmare, nu întotdeauna finanțarea prin intermediul surselor proprii este o opțiune de luat în seamă, după cum am arătat într-un articol anterior.
Contractul de leasing permite finanțatorului (numit și locator) să transmită unei alte persoane, pentru o perioadă determinată, dreptul de folosință asupra unui bun. În schimb, utilizatorul se obligă să achite la termenele stabilite rata de leasing și celelalte costuri asociate finanțării. La finalul perioadei de finanțare, finanțatorul se obligă să respecte dreptul utilizatorului de a cumpăra bunul sau nu.
Referindu-ne strict la finanțarea prin intermediul contractelor de leasing, societățile trebuie să cunoască drepturile și obligațiile care decurg din semnarea și derularea unui astfel de contract.
În cadrul unui contract de leasing, finanțatorul are următoarele obligații principale:
- să respecte dreptul utilizatorului de a alege furnizorul bunurilor pe care dorește să le utilizeze;
- să încheie un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul indicat de către utilizator;
- să încheie contractul de leasing cu utilizatorul și să îi transmită acestuia dreptul de folosință asupra bunului finanțat.
- să garanteze utilizatorului liniștita folosință a bunului, păstrându-și, însă, dreptul de dispoziție asupra bunului respectiv.
- la finalul perioadei pentru care s-a încheiat contractul de leasing, finanțatorul trebuie să respecte dreptul utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing sau să încheie contractul;
- să încheie asigurarea unei polițe de asigurare a bunului respectiv, plata acesteia urmând să fie făcută de către utilizator. Frecvența plăților (lunare, trimestriale, semestriale sau anuale) va fi stabilită prin acordul părților.
În egală măsură, utilizatorul are și el o serie de drepturi ce decurg din încheierea contractului de leasing:
- să recepționeze bunul contractat;
- să utilizeze bunul contractat, conform condițiilor stabilite cu finanțatorul și în limitele descrise în contractul de leasing;
- să solicite acordul finanțatorului pentru orice grevare cu sarcini a bunului ce face obiectul finanțării prin leasing;
- să anunțe orice schimbare a condițiilor inițiale în care contractul a de leasing a fost încheiat (locul de implementare, activitatea în care bunul este utilizat, etc);
- să achite sumele datorate conform contractului de leasing încheiat, în cuantumul și la datele agreate. În situația în care intervine pierderea sau avarierea unui bun din cauze fortuite, utilizatorul va continua achitarea ratelor de leasing până la achitarea integrală a valorii contractului de leasing;
- în cazul în care contractul nu este finalizat, utilizatorul are obligația de a restitui bunul în conformitate cu prevederile agreate.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă derulată de avocatnet.ro pentru buna informare a antreprenorilor care intenționează să demareze sau să dezvolte o afacere prin intermediul finanțării prin leasing. Celelalte materiale din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)